POČELA JE PRIMENA E-FISKALIZACIJE: Evo šta se sve nalazi na novom računu!
Ilustracija, Foto: Beta

ekonomičnije

POČELA JE PRIMENA E-FISKALIZACIJE: Evo šta se sve nalazi na novom računu!

Još jedna od značajnijih mogućnosti koju otvara novi sistem jeste mogućnost praćenja prodajnih objekata u realnom vremenu

Objavljeno:

Od juče je zvanično počela primena novog sistema E-fiskalizacije. Dakle, poreski obveznici su u obavezi da izdaju nove fiskalne račune koji na sebi imaju niz novosti. Najvidljivija i upečatljivija promena je veliki QR kod. Skeniranjem koda građani imaju mogućnost provere da li je račun validan i da li je promet prijavljen poreskoj upravi.

Prednosti uvođenja ovog sistema fiskalizacije najavljivane su mesecima unazad. Jedna od njih je to što će poslovanje biti mnogo sigurnije i ekonomičnije. Nakon uvođenja novog sistema borba protiv sive ekonomije će biti mnogo efikasnija, ukidanjem se nepotrebne administracije.

Još jedna od značajnijih mogućnosti koju otvara novi sistem jeste mogućnost praćenja prodajnih objekata u realnom vremenu, što znači da inspektori Poreske uprave mogu uživo iz svojih kancelarija da prate aktivnosti u prodajnim objektima, vrše analize i odlaze u ciljane inspekcije.

Kako izgleda novi fiskalni račun?

Novi fiskalni račun sada mnogo jasnije prikazuje sve informacije koje jednog kupca mogu da zanimaju, na prvi pogled izgleda mnogo sadržajniji od starog računa.

Na početku novog fiskalnog računa stoje informacije o prodavnici i adresi u kojoj je određeni račun izdat, a odmah posle toga i ime kasira koji je izdao račun. Nakon toga na računu se nalazi spisak proizvoda (artikala) koji su kupljeni u određenoj radnji, kao i njihova cena.

Na sredini račun nalazi se "Ukupan iznos" odnosno zbir cena svih artikala, nakon toga obračunat je i ukupan iznos poreza, nakon toga na računu se nalazi način plaćanja, na primer "Platna kartica", i iznos računa. Na samom kraju računa nalazi se QR kod koji nam daje mogućnost skeniranja računa samim tim i provere validnosti računa.

Ko ne mora da ima fiskalne kase

Novi zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od banaka, do galerija, muzeja, kladionica, ali postoje oblsati koje su ostale izuzete od novog zakona.

Van sistema ostaju taksisti, advokati, pijačni prodavci,trgovine na malo posredstvom pošte ili interneta, prevoz putnika kopnenim saobraćajem... Izuzeće od novog zakona kako su naveli iz Minisarstva finansija je zbog toga što bi određenim delatnostima izdavanje fiskalnog računa otežalo poslovanje,

Kako je saopšteno nakon drugog sastanka predstavnika vlasti i pijačnih prodavaca, i oni su ostali izuzeti iz obavezne fiskalizacije.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.