ĐAČKE EKSKURZIJE VELIKI IZAZOV ZA RODITELJE: Poskupele su za TREĆINU, ali ni tu NIJE KRAJ ovog problema!
Ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić

poskupljenje zadalo nove glavobolje

ĐAČKE EKSKURZIJE VELIKI IZAZOV ZA RODITELJE: Poskupele su za TREĆINU, ali ni tu NIJE KRAJ ovog problema!

Može se očekivati i više izazova da se na ekskurzije ode

Objavljeno:

Odlazak na đačke ekskurzije, ove godine, koštaće i do 30 odsto više nego pre početka pandemije. Na put će, u većini slučajeva, ići učenici čije su ekskuzije plaćene pre dve godine. Ipak, ima i škola koje su ovog proleća odustale od putovanja.

Od septembra 2019. đaci Osnovne škole "Svetozar Marković" iz Vranja iščekivali su dan polaska na ekskurziju za koju su njihovi roditelji dali novac. Zbog epidemije virusa korona, plaćeno će iskoristi tek sada, ali će ih u junu dva dana u istočnoj Srbiji koštati 12.000 dinara.

"Cene u odnosu na ponudu koja je bila iz 2019. jesu uvećane za nekih 2.000 dinara. S obzirom da nisu skoro dve godine putovali, nisu se družili na ekskurzijama, interesovanje je veliko", kaže Tijana Đokić, direktorka OŠ „Svetozar Marković" iz Vranja.

Tijana Đokić, direktorka OŠ „Svetozar Marković' iz Vranja
Tijana Đokić, direktorka OŠ „Svetozar Marković" iz Vranjafoto: Printscreen/RTS

Nije ga bilo i u kraljevačkoj Osnovnoj školi Jovo Kursula. Savet roditelja odlučio je da deca ne putuju ovog proleća i to ne samo zbog cena koje su, kažu u školi, i do 30 odsto veće.

"Stvar koja nas je definitivno opredelila da ove godine ne raspisujemo tender jeste činjenica da period od maja kad bismo stigli da realizujemo aktivnosti vezane za tendersku dokumentaciju do 31. avgusta je vrlo kratak bi se razvukla na značajniji broj rata koji bi bio povoljan za isplatu od strane roditelja", objašnjava Ivica Milinković, direktor kraljevačke OŠ "Jovo Kursula".

 Ivica Milinković, direktor kraljevačke OŠ 'Jovo Kursula'
Ivica Milinković, direktor kraljevačke OŠ "Jovo Kursula"foto: Printscreen/RTS

U odnosu na 2020. cena goriva je veća za 40 odsto. Suplja je i hrana, hemija. Samim tim, više koštaju prevoz i hotelske usluge. I to nije jedini razlog za povećanje cena ekskurzija.

"Kad je u pitanje obezbeđenje vodiča, rekreatora, animatora, mnogi od njih su promenili profesije, mali je broj ljudi, samim tim je cena i njihovih usluga vođenja povećana", navodi Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije JUTA.

Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije JUTA
Dragoje Zekavica, predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam asocijacije JUTAfoto: Printscreen/RTS

Organizatori putovanja obazrivo gledaju u cene na pumpama.

"Gledajući kompletnu situaciju i cenu goriva kako se ona kreće mislim da se može očekivati dalje povećanje cena za period septembra, oktobra, novembra i dalje", smatra Dragoje Zekavica.

Može se očekivati i više izazova da se na ekskurzije ode. Pravilnik kaže - u svakom odeljenju više od polovine roditelja mora da nove cene i prihvati.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.