VLADA SRBIJE USVOJILA NOVU ODLUKU!
Vlada Srbije, Foto: Stefan Jokić

NA DANAŠNJOJ SEDNICI

VLADA SRBIJE USVOJILA NOVU ODLUKU!

Važno obaveštenje za sve građane Srbije

Objavljeno: 16:14h

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici dopunjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se od zabrane izuzimaju prehrambeni proizvodi organskog porekla, saopšteno je iz Vlade.

Kako je objašnjeno, imajući u vidu male površine na kojima se u Srbiji odvija organska proizvodnja - sektor koji se u Srbiji tek razvija, i činjenicu da su u pitanju proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu, procenjeno je da izuzimanje od postojeće zabrane ne ugrožava domaće tržište i prehrambenu sigurnost stanovništva.

Na sednici je donet Zaključak o saglasnosti da se zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz budžeta isplati jednokratna novčana pomoću od po 10.000 dinara po zaposlenom.

1 / 8 Foto: Profimedia

Za te namene iz budžeta je obezbeđeno 86.550.000 dinara za ukupno 7.789 zaposlenih čije se radno angažovanje, u potpunosti ili delimično, finansira sredstvima iz državne kase.

Ta odluka doneta je pošto su reprezentativni sindikati ukazali na činjenicu da je tokom pandemije korona virusa došlo do velike razlike u zaradama, a zdravstveni radnici u sistemu socijalne zaštite značajno odskočili u visini zarade u odnosu na ostale stručne i druge radnike, koji su nosioci sistema socijalne zaštite i bez kojih nijedna ustanova tog tipa ne može da obavlja svoju osnovnu funkciju.

Članovi Vlade doneli su Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke: "Nedelja crvenog krsta" u periodu od 8. do 15. maja u iznosu od 10 dinara i u tiražu od 750.000 komada, a prikupljena sredstva koristiće se za realizaciju programa "Efikasan odgovor na nesreće - jačanje kapaciteta Crvenog krsta za delovanje u nesrećama - 2022. godina".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.