ČOKOLADIRANA GOLICA, ZAGOLICALA JE SVETSKA TRŽIŠTA: Evo kako do BIOGASA uz pomoć ove TIKVE!
Tikva golica, Foto: Printscreen/Youtube/Plodovi Prirode

"od njive do trpeze"

ČOKOLADIRANA GOLICA, ZAGOLICALA JE SVETSKA TRŽIŠTA: Evo kako do BIOGASA uz pomoć ove TIKVE!

Plan je da se naša, 200 godina stara sorta golice olemka oplemeni a područje geografski zaštiti

Objavljeno:

Nova strategija EU od "farme do viljuške", predviđa smanjenje upotrebe pesticida za polovinu, a veštačkog đubriva za petinu. Domaćini iz Novog Miloševa usvojili su koncept "od njive do trpeze", a ako primene i ekološke preporuke, inovacije će postati život. Čokoladirana golica, zagolicala je svetska tržišta.

tikva
foto: Printscreen/RTS

Sve je počelo izgradnjom bioenergane koja godišnje proizvede 10 miliona zelenih kilovata. Prvu brazdu je, dizel traktor na biogas zaorao prošle godine u jesen.

"Traktor troši 20 litara nafte i dvadeset metana, s tim što je metan duplo jeftiniji u to je u ukupnoj računici oko 50 posto" kaže Mihalo Baštovanov.

Mihailo Baštovanov
Mihailo Baštovanovfoto: Printscreen/RTS

Obrađuju 800 hektara, na 300 tikvu golicu, koja sa hektara daje oko 2,5 tone semena, dok se oko 35 tona ostatka zaore, što povećava organsku materiju. Biomasu sa pšeničnih i kukuruznih polja skladište i sa komšijskih njiva otkupljuju kao i stajnjak, biogasno postrojenje to pretvori u metan tj. struju i čvrsto i tečno organsko đubrivo.

"Postoje i traktori koji su sto posto posvećeni prirodnom gasu, pojavili su se u serijskoj proizvodnji tako da planiramo da se pohvalimo sa jednim od takvih traktora", istakao je direktor Srđan Bošnjaković.

Srđan Bošnjaković
Srđan Bošnjakovićfoto: Printscreen/RTS

Gde god u svetu da kupite hladno ceđeno, devičansko ulje, brašno i puter od golice koja je već čokoladirana ali će se uskoro mešati i sa liofilizovanom ariljskom malinom, strogi standardi će vas dovesti do njive gde je proizvedena.

"Domaćin sa pet hektara u kooperaciji sa nama može da kada se oduzmu svi troškovi zaradi oko 8,500 evra", rekao je Danijel Drča, direktor poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Proizvodnja
Proizvodnjafoto: Printscreen/RTS

Tržišni potencijal tikve golice potvrđuje Austrija koja godišnje poseje oko 50.000 hektar. Plan je da se naša, 200 godina stara sorta golice olemka oplemeni a područje geografski zaštiti.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.