DA LI NAS ČEKA SKUPLJE LETOVANJE U GRČKOJ OVE GODINE? Zbog goriva cene idu u NEBESA!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Espreso

TURISTIČKA SEZONA

DA LI NAS ČEKA SKUPLJE LETOVANJE U GRČKOJ OVE GODINE? Zbog goriva cene idu u NEBESA!

Ukupni trošak 2021. godine za automobil koji troši u proseku sedam litara na 100 kilometara, što je oko 126 litara za odlazak i povratak, recimo, od Beograda do letovališta na Halkidikiju, bio je 21.796 dinara, a prema trenutnim cenama iznosi oko 26.800 dinara

Objavljeno:

Zbog rata u Ukrajini i sankacija, situacija u vezi predstojeće turističke sezone se u poslednje dve nedelje promenila i pojedini cenovnici, počev od troškova putovanja, su izmenjeni.

Dve godine pandemije, i ogromno interesovanje stranih turista, za letovanje u Grčkoj, uticali su da omiljenu destinaciju srpskih turista zahvati i talas poskupljenja, međutim, radi se o troškovima koji neće drastično uticati na budžet, ali prilikom planiranja odmora evidentno je da je poskupljenje goriva povećalo troškove putovanja.

Cena goriva utiče na cenu prevoza

Kada je avio prevoz u pitanju doplata ne bi trebalo da budu veće od 30 evra po osobi, za autobuski prevoz 10 evra, dok prevoz automobilom povećava troškove putovanja u oba pravca za oko 5.000 dinara u odnosu na prošlu godinu.

Ukupni trošak 2021. godine za automobil koji troši u proseku sedam litara na 100 kilometara, što je oko 126 litara za odlazak i povratak, recimo, od Beograda do letovališta na Halkidikiju, bio je 21.796 dinara, a prema trenutnim cenama iznosi oko 26.800 dinara.

1 / 7 Foto: Profimedia

Naime, benzin u Grčkoj bio je 1,60 evra, sada je 2.1 evra, dok je u Srbiji prošle godine bio 154 dinara, sada je 176 dinara. Za trošak kroz kroz Srbiju trebalo je 9.700 dinara, a sada 12.088 dinara. Kroz Grčku trošak je bio 100,8 evra, a ove godine je 122,8 evra.

Uštede na Sajmu turizma

- U ovom trenutku jedino aktuelno poskupljenje u vezi Grčke je poskupljenje goriva na pumpama i za avione. Ništa drugo nije drastično poskupelo da bi mogli da najavimo poskupljenja. Nadam se da će do leta situacija da se sredi, mada je prerano za konkretne informacije. Ne možemo ništa toliko rano da predvidimo, osim što mogu da kažem da ljudi hoće da putuju. Na Sajmu turizma u Beogradu ima popusta preko 50 i 60 odsto, zavisi od destinacije, i to treba iskoristiti – kaže za „Blic“ Milan Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

Nada se da će Sajam „približiti celokupnu situaciju i doneti odgovore na pitanje kakva će biti sezona 2022. godine“.

- Dugoročne prognoze su nezahvalne, ne možemo je davati ni za mesec dana. Gorivo je skupo, kerozin je skup, ali da li će se to promeniti ne možemo sada znati. Trenutno je tako, ali sezona još nije počela. I pored svega, Grčka se odlično puni, pogotovo strana tržište je odlično pune što znači da će biti mnogo putnika, a kada ih ima puno sigurno će cene biti mnogo niže za sve – poručuje Lainović.

Autobus skuplji 10 evra

Turističkim agencijama pojedini prevoznici su poslali novi cenovnik koji važi od 14. marta.

- Prevoz za stare najave ostaje po istoj ceni, ali nove će biti uvećane za 10 evra, u odnosu na postojeće. Umesto, recimo, 60 biće 70 evra prevoz autobusom. U toku su sajamski popusti i putnici zaista mogu ostvariti velike uštede na uplatama rezervacija – kaže Jelena Jurić iz turističke agencije „Fenix travel 024“.

Pojedine agencije nisu od 2019. godine menjale cene aranžmana i zadržaće isti cenovnik do 24. marta, a zatim počinju poskupljenja koja će van sezone za Grčku biti manja od pet odsto, a maksimum 10 odsto u jeku sezone. Putnici imaju i pravo na povrat novca u slučaju da im revidirana cena aranžmana ne odgovara.

Giros četiri evra?

Na pitanje o poskupljenju troškova u Grčkoj tokom letovanja turistički radnici kažu da čak iako su najavljena poskupljenja namirnica u toj zemlji, i omiljene hrane, poput girosa sa 3,3 na četiri evra, to treba u ovom trenutku uzeti sa rezervom.

- Da li će to zaista da bude tako, moraćemo da sačekamo i da se lično uverimo, jer se radi o situaciji koju trenutno diktira rat u Ukrajini i njegove posledice, a prisutne su i posledice korone. Konkretne potvrde o velikim poskupljenjima nemamo, zavisi koliko će sve da traje - kažu u agencijama.

Međutim, prema informacijama iz Grčke koje prenose mediji, „talas poskupljenja je zapljusnuo Grčku“ kao i sve ostale zemlje, prvenstveno su poskupeli su troškovi života za lokalno stanovništvo. Naime, cena brze hrane je povećana za oko 30 odsto, očekuje se da giros bude četiri i više evra, a prema izjavi Savas Kesidisa, predsednika Panhelenske federacije mesara za „GRTimes“ cena svinjskog mesa je veća za 50 do 60 centi po kilogramu, a 30 centi za kilogram piletine.

Restorani, namirnice, bioskop i teretana

Grckainfo.com objavila je poređenje troškova života između Srbije i Grčke i u proseku je život u Srbiji jeftiniji za 35,9 odsto. Grci imaju veće zarade, ali i veće troškove.

Recimo, Grci u odnosu na nas plaćaju 60.2 odsto više u restoranima. Prema navedenim primerima osnovni obrok sa pićem u jeftinom restoranu u Srbiji je 4.87 evra, dok je cena u Grčkoj 11.48 evra.

Flaša koka-kole u Srbiji je 1.17 evra, u Grčkoj 1.90 evra, domaće pivo, 0.5 litara točenog je u Srbiji 1.7, u Grčkoj je četiri evra, dok je uvozno 2.30 evra u Srbiji, u Grčkoj pet evra.

Dok je vekna hleba u Srbiji 0.42 evra, u Grčkoj je 1 evro, sir je kod nas 2.14 evra, u Grčkoj 4.48 evra, mleko u Srbiji košta 0.81 evra, u Grčkoj 1.31 evra. Za deset jaja u Srbiji treba 1.30 evra, u Grčkoj 3.26 evra. Pileća prsa bez kostiju su 4.11 evra u Srbiji, dok su u Grčkoj sedam evra.

Cena jabuka, banana, pomorandži, paradajza, krompira, luka, pirinča, zelene salate tako je veća u Grčkoj za 20,30,40 ili 50 centi.

Za zabavu i sport Grci plaćaju 2,4 puta više od Srba, te je kapućino u našoj zemlji 1.13 evra, a u Grčkoj 3.07 evra. Kod nas je ulaznica za bioskop 3.06 evra, u je Grčkoj 8.08 evra. Mesečno teretanu plaćamo oko 17-18 evra, a Grci 39 evra.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.