POLJOPRIVREDNICI DOBILI OLAKŠANJE, ALI POJAVIO SE NOVI PROBLEM!
Pumpa, Foto: Printscreen/RTS

gorivo

POLJOPRIVREDNICI DOBILI OLAKŠANJE, ALI POJAVIO SE NOVI PROBLEM!

Slaviša Petković za to vidi rešenje u točenju aditivirane vrste derivata, koji nisu obuhvaćeni uredbom

Objavljeno:

Odlukom Vlade na benzinskim stanicama Naftne industrije Srbije dizel za poljoprivrednike je 179 dinara. Proizvođači pozdravljaju volju države da im pomogne, ali kažu da dosta njih pomoć neće osetiti. U mnogim mestima nema NIS-ovih pumpi pa idu do njih i po nekoliko desetina kilometara, a gorivo mogu da toče samo u rezervoare. U tržišnoj inspekciji kažu da se takvom odlukom sprečavaju zloupotrebe.

Da dizel za poljoprivrednike na NIS-ovim pumpama neće poskupeti narednih mesec dana, obradovalo je proizvođače. Ipak, radost nije dugo trajala, jer je istom uredbom predviđeno da subvencionisano gorivo može da se toči samo u rezervoare radnih mašina, a ne i u kanistere ili cisterne, piše RTS.

Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije ukazuje na to da je najbliža NIS-ova pumpa na 15 kilometara od Bavaništa.

- Ako budem išao do pumpe i nazad potrošiću deset litara goriva sa traktorom, tako da je to neisplativo. Samim tim smo primorani da sipamo na pumpama koje se nalaze u našim naseljenim mestima, naglašava Jakšić.

Gorivo nije jedini trošak koji imaju poljoprivrednici prilikom odlaska na najbližu NIS-ovu pumpu.

Praktično tri-četiri sata poljoprivrednik troši u nabavci goriva.

"Da bi se ova namera Vlade ostvarila mislimo da bi dobro da se dopusti poljorpivrednicima da naftu uzimaju u cisternama i kanisterima, zavisno od toga kolike površine rade uz određene potvrde registrovanih gazdinstava", predlaže poljoprivrednik iz Malog Crnića Jovica Jakšić.

Iz tržišne inspekcije poručuju da u ovom trenutku niko, pa ni poljoprivrednici, ne može da sipa subvencionisano gorivo van rezervoara.

1 / 3 Foto: Profimedia

Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije ističe da se derivati kojim je ograničena cena mogu sipati samo u rezervoare vozila kako se ne bi došlo u situaciju da neko neovlašćeno skladišti i gomila gorivo van maloprodajnih mreža, a da na pumpama dođe do nestašica.

Mnogim poljoprivrednicima gorivo je potrebno i za druge mašine, koje ne mogu u saobraćaj, pa se pitaju kako će za njih obezbediti energente. Slično pitanje imaju i oni koji koriste kosilice, motorne testere, radne mašine.

Slaviša Petković za to vidi rešenje u točenju aditivirane vrste derivata, koji nisu obuhvaćeni uredbom.

- Većina benzinskih stanica u Srbiji prodaje aditivirane derivate i formiranje cena tih derivata je potpuno slobodno. Da li se time krši neki drugi propis, to je iz aspekta nadležnosti drugih inspekcija, kaže Petković.

U Srbiji ima oko 350.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Pred mnogima od njih je jedan od najvažnijih poslova – prolećna setva koja treba da se obavi na više od dva miliona hektara.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.