ZAHVALJUJUĆI NJOJ DANAS SLAVIMO DAN ŽENA: Znate li ko je bila Klara Cetkin?
Klara Cetkin, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

zanimljivosti

ZAHVALJUJUĆI NJOJ DANAS SLAVIMO DAN ŽENA: Znate li ko je bila Klara Cetkin?

Klaru Cetkin je uvek interesovala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i demokratsko pravo glasa za žene, koje u njeno vreme nije postojalo

Objavljeno:

Ravnopravnost žena danas mnogo je na višoj lestvici nego što je to bilo pre, iako još uvek nije potpuna. Situacija danas takva zahvaljujući onim ženama koje su u prošlosti znale da se bune protiv neravnopravnosti i koje su znale da kažu šta žele.

Jedna od njih bila je najzaslužnija za to. Njeno ime je Klara Cetkin – uticajna nemačka levičarska političarka i borkinja za ženska prava.

Klaru Cetkin je uvek interesovala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i demokratsko pravo glasa za žene, koje u njeno vreme nije postojalo. Zbog toga je razvila socijaldemokratski ženski pokret u Nemačkoj i 1907. postala liderka novoformirane „Ženske kancelarije“ u SPD-u.

Ono po čemu je posebno poznata jeste što je organizovala proslavu prvog „Međunarodnog dana žena”, 8. marta 1911. godine.

Žestoko se borila za prava žena i radnica celog svog života. Zahtevala je jednake plate za žene i muškarce, zalagala se i za pravo glasa žena i generalno za poboljšanje položaja žena u društvu, ali i jednakost kod odgajanja deteta. Zalagala se i za poboljšanje uloge i položaja žena u porodici. Govorila je da bi brak trebalo postaviti na temelje međusobnog dopunjavanja i potpomaganja i da oba roditelja budu odgovorna za odgoj dece, ne samo majke.

Onaj ko dopušta da kapitalisti tlače radnike, dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne

Ona spada među neustrašive, hrabre i smele žene koje su menjale istoriju i odvažile se da rade stvari koje su u to vreme bile nezamislive.

Na Prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji 1910. u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, tada već proslavljena nemačka socijalistkinja Klara Cetkin predložila je da se jedan dan u godini posveti ženama. Njena sugestija je prihvaćena i prvi Dan žena obeležen je 19. marta 1911. godine.

Kasnije je to promenjeno u 8. mart, jer su toga dana 1917. žene u Sovjetskom Savezu dobile pravo glasa.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.