DOKTORI APELUJU: Ne pravite zalihe lekova, IMA IH DOVOLJNO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

obratite pažnju

DOKTORI APELUJU: Ne pravite zalihe lekova, IMA IH DOVOLJNO!

"Ne možemo praviti zalihe lekova, jer lekovi imaju rok trajanja"

Objavljeno:

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić i prof. dr Radan Stojanović apelovali su na građane da ne prave zalihe lekova, jer za time nema potrebe. Kako je kazala prof. dr Radojević Škodrić, veći problem u nabavci lekova bio je tokom kovida.

- Veći smo problem imali prilikom nabavke lekova tokom kovida nego u ovoj, trenutnoj situaciji. Izvukli smo pouku iz te situacije tako da smo dodatno aktivirali domaću proizvodnju antibiotika, heparina i anestetika koji su najvažniji u jedinicama intenzivnog lečenja. Važno je da na raspolaganju imamo i alternativna tržišta kao što su Kina i Emirati, tako da ne zavisimo od uvoza samo iz Evrope i SAD-a. Imamo zalihe lekova dovoljnih za period od tri do šest meseci, u zavisnosti od roka trajanja lekova. Upravo zbog roka trajanja je nemoguće imati neograničenež zalihe. Ali, pratimo ih sve vreme, kao i lagere dobavljača. Pratimo i da u slobodnoj prodaji u apotekama ima dovoljno količina i da su one ravnomerno raspoređene - kazala je na K1 Radojević Škodrić.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ BEST HOMEMADE RECIPES

Ona je naglasila i da gomilanjem lekova bacamo novac.

- Osim toga oni kojima lekovi zaista trebaju neće moći da dođu do njih zato što ih drugi drže u zalihama kod kuće - istakla je direktorka RFZO.

Sa ovim stavom saglasan je i prof. dr Radan Stojanović koji je istakao da je narod u strahu.

- Ljudi se ponašaju iracionalno zbog loših iskustava tokom devedesetih godina. Takođe, i zbog toga su što su na političkoj sceni akteri iz devedesetih godina. Ali, zvaničnici kažu da nema razloga za strah i verujem da smo izvukli pouke i da svega ima dovoljno - naglasio je dr Stojanović.

- Moramo se ponašati racionalno. Ne možemo praviti zalihe lekova, jer lekovi imaju rok trajanja. Ne gomilajte lekove. Treba imati zalihe za mesečnu terapiju, na primer osobe koje pate od hipertenzije.

(Espreso / K1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.