LESKOVAČKI LEKARI ZAPANJILI CELU SRBIJU: Pacijent primljen u bolnicu u poodmakloj fazi bolesti, a onda ŠOK!
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

OPŠTA BOLNICA

LESKOVAČKI LEKARI ZAPANJILI CELU SRBIJU: Pacijent primljen u bolnicu u poodmakloj fazi bolesti, a onda ŠOK!

Kada je reč o stručnosti kadra koji radi u leskovačkoj Opštoj bolnici, o njoj najbolje svedoči jedan od podviga načinjen krajem prošle godine

Objavljeno: 16:37h

Opšta bolnica u Leskovcu, u kojoj se leči oko 250.000 ljudi iz čitavog Jablaničkog okruga, centar je zdravstvene zaštite u ovom delu Srbije, ali i jedna od naših najboljih zdravstvenih ustanova. Od nekadašnje male bolnice sa svega 30 ležajeva, ova bolnica je izrasla u modernu zdravstvenu instituciju koja konstantno radi na unapređenju kvaliteta lečenja, a koliki je njen značaj govori podatak da u leskovačkoj bolnici godišnje bude obavljeno gotovo 400.000 specijalističkih pregleda.

Ipak, trebalo je gotovo čitavih pola veka da bolnica u Leskovcu dobije novi izgled i opremu. Uspešno je završena prva faza radova u kojoj su zamenjeni krov i stolarija, a urađena je i nova fasada. Trenutno je u pripremi druga faza koja će obuhvatiti kompletnu rekonstrukciju enterijera zgrada ukupne površine 30.000 m2. Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju unutrašnjosti glavne zgrade od prizemlja do šestog sprata i biće zamenjeno sve osim zidova, a uporedo će se obavljati i nabavka nove opreme. Bolnica je već uspela da nabavi veliki broj aparata kojima je omogućena brža i bolja dijagnostika i kvalitetnije lečenje, naročito na odeljenjima poput kardiologije, ginekologije i neonatalogije, a dobiće i magnetnu rezonancu, nove skenere i rendgen aparate, dok će na raspolaganju biti i nove operacione sale, kao i novo odeljenje intenzivne nege.

Iz ovoga jeste jasno da je jedan od prioriteta Vlade i lokalne samouprave podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, stalno poboljšanje uslova zbrinjavanja pacijenata, ali i uslova rada lekara i zdravstvenih radnika. Ukupna vrednost investicije iznosi 21 milion evra, a kada bude završena, bolnica u Leskovcu biće jedna od najmodernijih u Srbiji koju će koristiti ne samo stanovnici Jablaničkog okruga, nego i stanovnici iz Pčinjskog okruga i severnog Kosova.

Kada je reč o stručnosti kadra koji radi u leskovačkoj Opštoj bolnici, o njoj najbolje svedoči jedan od podviga načinjen krajem prošle godine kada su lekari izveli maltene nemoguću operaciju i napravili novu bešiku pacijentu iz Poljske. Operacija je završena uklanjanjem tumorom zahvaćene mokraćne bešike i njenom zamenom "novom" koja je urađena od debelog creva. Lekari su tom prilikom rekli da je reč o jednoj od najsloženijih operacija u urologiji, ali u leskovačkoj bolnici izvršena je čak nekoliko puta.

Sedamdesetpetogodišnjeg Ireneuš Rogala operisali su specijalista urologije Milan Petrović i doktor Slavoljub Mladenović, načelnik odeljenja. Operacija je trajala tri sata, a pacijentu je tom prilikom izvađena bešika zahvaćena tumorom, napravljena nova i bila je bukvalno beskrvna, rekli su tom prilikom lekari.

Pacijent je u Poljskoj odbio da mu se ugrade stome i da nosi kesu, a kako su lekari naveli, za ovakve pacijente, jedini pravi lek je vađenje mokraćne bešike i pravljenje nove. Ovu vrstu operacije leskovački lekari rade već desetak godina i to zahvaljujući akademiku Hadžiđokiću, koji ima najveću seriju takvih zahvata u svetu. Pacijent je ubrzo nakon operacije pušten iz bolnice, potpuno zdrav, bez brige da će mu se tumor vratiti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.