DR KOVAČEVIĆ O POMAMI ZA KALIJUM-JODIDOM U EVROPI: "To je apsolutna BUDALAŠTINA, ja sam tada morao da REAGUJEM!"
Radmilo Kovačević, Foto: Printscreen/YT/ Tv Pink

STRAH OD RADIJACIJE I NUKLEARNOG RATA

DR KOVAČEVIĆ O POMAMI ZA KALIJUM-JODIDOM U EVROPI: "To je apsolutna BUDALAŠTINA, ja sam tada morao da REAGUJEM!"

Kada je u pitanju prikupljanje lekova zbog panike od rata, doktor kaže da su u strahu velike oči, a neznanje je najveći neprijatelj čoveka

Objavljeno: 14:09h

Od kako je predsednik Federacije Rusije Vladimir Putin u stanje pripravnosti postavio nuklearno oružje, širom Evrope zavladala je pomama za lekom Kalijum Jodid, koji, kako neki tvrde, štiti od eventualne zagađenosti i opšte bolesti u Evropi.

Kako kaže toksikolog Radomir Kovačević, pametni u kriznim vremenima zaćute, a glupi progovore, što je slučaj i sa navodima da će se ljudi lečiti na svoju ruku, i to ovakvom vrstom leka.

- U ovom trenutku moram da istaknem da ono sa čime raspolaže savremena civilizacija, a to su 4 vrste oružja, hemijsko, nuklearno, biološko i konvencijalno. Ono što je Putin sada uradio, to je zbog upozorenja - dodao je Kovčević.

Radmilo Kovačević
foto: Printscreen/YT/ Tv Pink

Kada je u pitanju kalijum jodid, Kovačević kaže da 12 marta 2011. godine nastaje treća katastrofa, a u pitanju je situacija sa Fokušimom, kada je i prvi put pomenut ovaj lek.

- Ja sam tada morao da reagujem, zašto se narod zalepio za taj jod! Jedan od radio nuklida, jeste kratkoživeći, koji živi nekoliko milisekundi, i oni se oslobađaju kada dođe do eksplozije. Radiacioni efekat je najgori, i to je bilo u Černobilju... - objašnjava doktor.

1 / 5 Foto: Printscreen

Kako kaže, život tog nuklida ne može da se spreči, odnosno, ne postoji prevencija.

- On odlazi u deope, vezuje se za skelet. . - Kaže doktor.

Doktor dodaje da je štitna žlezda nebitna kada je u pitanju ovaj fenomen, i da nema nikakve bojazni od ovakvih radio nuklida.

Kada je u pitanju prikupljanje lekova zbog panike od rata, doktor kaže da su u strahu velike oči, a neznanje je najveći neprijatelj čoveka.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.