Zašto je sviranje Lili Marlen sramota za sve fašističke žrtve u Srbiji i zbog čega je Toma Zdravković popio batine zbog nje? (VIDEO)
Foto: Dragan Kadić, Profimedia

šta zaista znamo o lili?

Zašto je sviranje Lili Marlen sramota za sve fašističke žrtve u Srbiji i zbog čega je Toma Zdravković popio batine zbog nje? (VIDEO)

Oficir koji je upravljao Radio Beogradom iz Beča je poneo nekoliko ploča s muzikom, a među njima je bila "Lili Marlen". S Radio Beograda u okupiranoj prestonici Jugoslavije u etar je puštana uvek u isto vreme – u 21:55
Objavljeno: 23:07h

Čuvena "Lili Marlen" čula se ovih dana u beogradskoj Skadarliji, posle čega je jedan kuvar ostao bez posla, a na društvenim mrežama i u medijima je započela polemika "za i protiv" ove pesme.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Kuvar Marko Orelj rekao je da pre nekoliko dana, tokom večernje smene u restoranu u Skadarskoj ulici, nije mogao da veruje da čuje taktove "Lili Marlen".

"Kad sam se iz kuhinje popeo u lokal, imao sam šta da vidim. Sede neki nemački turisti, dok im romski orkestar svira 'Lili Marlen'. Pobogu, pitao sam, šta to rade i zamolio da odmah prekinu. Zvao sam menadžera i rekao mu, prijatelju, ovde ti sviraju 'Lili Marlen'. Prećutao je, a ja sam pitao da li hoće da idu oni ili ja. Jer ovo je sramota. On je rekao - idi ti. I ja sam se pokupio i otišao", ispričao je Orelj.

Kuvar u Skadarliji dobio OTKAZ jer se bunio što orkestar svira Lili Marlen! (FOTO)

"Lili Marlen" bila je omiljena pesma nemačkih trupa. Istoričari kažu da je to bila najpoznatija numera na okupiranom Radio Beogradu, na kom je prvi put emitovana 1941. kad ga je preuzela nemačka vojska.

Oficir koji je upravljao Radio Beogradom iz Beča je poneo nekoliko ploča s muzikom, a među njima je bila "Lili Marlen" u izvedbi Lale Andersen. S ove radio-stanice u okupiranoj prestonici Jugoslavije u etar je puštana uvek u isto vreme – u 21:55.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.