JEDAN GRAD U SRBIJI GASI KOTLARNICE NA UGALJ: Cilj je zdravija životna sredina
Ilustracija, Foto: Dragan Kadić

od naredne sezone druga priča

JEDAN GRAD U SRBIJI GASI KOTLARNICE NA UGALJ: Cilj je zdravija životna sredina

Ministarstvo, navela je, ima odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji, a zajednički je cilj smanjenje zagađenja vazduha

Objavljeno:

Građani Kragujevca će od naredne zimske sezone imati kvalitenije grejanje i bolji kvalitet vazduha u gradu, a ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović navela je da će za 70 odsto biti smanjenja emisija ugljen-dioksida, a sumpor-dioksid će biti potpuno eliminisan.

Ona je prisustvovala danas početku radova na zameni kotlova starih preko 50 godina novim najsavremenijim kotlovima na gas. Ukupna vrednost projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, koji se odnosi na zamenu kotlova i saniranje deponije pepela u Kragujevcu, vredan je 18 miliona evra, a finansira se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„Kvalitet vazduha je jedan od glavnih prioriteta ministarstva za zaštitu životne sredine i zato ulažemo u ovakve projekte. Širom Srbije menjamo kotlarnice na ekološki efikasnije energente. Zamenom dotrajalih kotlova na ugalj novim kotlovima na gas ovde u Kragujevcu biće smanjeno aerozagađenje u velikoj meri", kazala je ministarka.

Irena Vujović
foto: Kurir

Projekat je, kako je navela, rezultat zajedničkog rada pre svega predsednika Aleksandra Vučića, Vlade, lokalne zajednice ali i građana.

Ona je podsetila na obećanje dato građanima Kragujevca pre godinu dana da će ovaj veliki ekološki problem biti rešen, što se sada i realizuje. Dodala je da je modernizacija kotlova samo prva faza projekta, a a će u drugoj biti rešen i problem deponije pepela koja se nalazi u okviru gradske toplane.

„Drugi deo ovog projekta je zatvaranje i sanacija pepelišta u okviru kragujevčke toplane. Upravo konsultanti Evropske banke za obnovu i razvoj, zahvaljujući kojoj ovaj projekat realizujemo, završavaju studije kako bi se ispoštovali svi principi cirkularne ekonomije i kako bi ovaj pepeo dobio drugu upotrebnu vrednost. Nakon toga krećemo u realizaciju projekta i izbor izvođača radova. Ono što je važno da zamenom kotlova neće više biti deponovanja pepela", rekla je ministarka.

Ministarstvo, navela je, ima odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama u Srbiji, a zajednički je cilj smanjenje zagađenja vazduha.

Ona je napomenula i da jedinstveni ekološki informacioni sistem funkcioniše odlično i da je u prethodnih mesec dana bilo preko dve hiljade prijava građana, kojima je zahvalila što na ovaj način komuniciraju sa ministarstvom i ukazuju na ekološke probleme u svojim lokalnim sredinama.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.