SABLASNI PRIZOR SA KOKINOG BRODA: Meštani u strahu, ovo se desilo i pre pet godina (FOTO)
Kokin Brod, Foto: RINA / Vladimir Stević

UŽAS

SABLASNI PRIZOR SA KOKINOG BRODA: Meštani u strahu, ovo se desilo i pre pet godina (FOTO)

Zlatarsko jezero ima površinu od 7,25 kilometara kvadratnih, a brana elektrane visoka je 83 metra što je čini najvećom kamenom branom izgrađenom u Evropi

Objavljeno:

Sa Zlatarskog jezera, prepoznatljive tirkizne boje i jedne od najvećih turističkih atrakcija u Srbiji prethodnih dana stižu sablasne slike. Nivo vode drastično je smanjen, a na prostoru gde se nekada moglo samo čamcem sada se može prošetati peške ili proći automobilom. Poslednji put slična situacija dogodila se pre pet godina i kako kažu nadležni, nije neobična za ovo doba godine.

Nastalo 60-ih godina prošlog veka izgradnjom Hidroelektrane Kokin Brod, koja je pregradila reku Uvac prevashodno služi za proizvodnju električne energije, stoga i nivo jezera zavisi od Limskih hidroelektrana. Trenutna kota jezera Kokin brod je 861,20 metara nadmorske visine, što je više u odnosu na vodnu dozvolu gde je minimalna radna kota na 845,00 metara nadmorske visine.

1 / 2 Foto: RINA / Vladimir Stević

Zlatarsko jezero ima površinu od 7,25 kilometara kvadratnih, a brana elektrane visoka je 83 metra što je čini najvećom kamenom branom izgrađenom u Evropi. Prilikom njegovog nastanka potopljeno je naselje, a lokalno stanovništo islelilo se u obližnja mesta. Danas je jezero jedna od najposećenijih lokacija tokom letnje sezone i od velikog značaja je za turistički razvoj opštine Nova Varoš.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.