TELEKOM SRBIJA NAGRADIO TALENTOVANE MLADE PROGRAMERE: Proglašeni pobednici 11. mts app konkursa
Pobednici konkursa, Foto: Promo

mts app konkurs

TELEKOM SRBIJA NAGRADIO TALENTOVANE MLADE PROGRAMERE: Proglašeni pobednici 11. mts app konkursa

U nastojanju da podstakne primenu stečenog znanja, kreativnost i timski duh mladih, Telekom Srbija već jedanaest godina uspešno organizuje mts app konkurs

Objavljeno:

Nastavljajući tradiciju pružanja podrške talentovanim srednjoškolcima, kompanija Telekom Srbija i ove godine organizovala je mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje. Učenici specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo, učesnici konkursa, na onlajn prezentaciji predstavili su svoje aplikacije na kojima su vredno radili prethodnih meseci. Žiri je imao izazovan zadatak da među kvalitetnim radovima odabere pet najboljih: „SmarterWater“ tima iz Gimnazije „Boljai“ iz Sente, „Explora“, tima iz gimnazije u Smederevskoj Palanci, „Eko drugar“ i „Smarket“ timova iz Računarske gimnazije u Beogradu i „Fitness Assistant“, iz novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

„Kao kompaniju koja posluje u oblasti telekomunikacija, koja prati i postavlja nove okvire na polju tehnoloških inovacija, raduje nas entuzijazam generacija mladih, spremnost na usavršavanje i traženje novih prilika. U tom duhu Telekom Srbija kroz mts app konkurs i druge društveno odgovorne projekte koje realizuje, ulaže u obrazovanje mladih, kao pokretača bolje i lepše budućnosti za društvo u celini“, izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija.

MTS
foto: Promo

Članovi tima „Eko drugari“, Žana Jelovac, Janko Mirović i Jovan Tomić, istakli su da je neprocenjivo to što su imali priliku da upoznaju timove iz drugih mesta u Srbiji, da otkriju nove ideje, upoznaju zabavnu stranu programiranja i nađu inspiraciju za sledeći projekat. I tim „Zeleni prekidač“ se slaže sa drugarima iz svoje gimnazije u oceni da su, radeći na aplikaciji, unapredili rad u timu i dodaje da su zadati rokovi doprineli osećaju rada u velikoj kompaniji. „Ako mislite da imate dobru ideju, prestanite samo da sanjate, okupite i organizujte svoj tim i učinite da vaša zamisao postane stvarnost. Znanje koje ćete steći, nagrade i osećaj da ste zapravo stvorili nešto što će pomoći ljudima, definitivno će biti vredno vašeg truda“, izjavili su Ognjen Nešković i Pavle Sekešan.

Učenici iz senćanske gimnazije „Boljai“, David Sobonja i Boris Tevdenić, ocenili su da je bilo veoma zanimljivo videti aplikacije ostalih učesnika. „Nama je učešće u konkursu mnogo značilo, jer smo imali priliku da drugima predstavimo svoj projekat i da ga tako promovišemo. Zamerke i pohvale žirija pomogle su nam da sagledamo jače i slabije strane aplikacije i projekta“, izjavili su članovi tima „GardenerZ“.

Članovi tima ByteMinded iz Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, Marko Gordić i Igor Maljik, rekli su da je za njih suočavanje sa preprekama i rešavanje problema tokom rada na aplikaciji bio pravi izazov koji su prevazišli upornošću i uz međusobnu podršku.

MTS
foto: Promo

Svoje utiske podelili su i učenici gimnazije u Smederevskoj Palanci, Kristina Karašićević, Mina Todorović i Aleksa Maričić: „Drago nam je što smo uspeli da osvojimo nagradu, posebno imajući u vidu da je veliki broj konkurentskih projekata imao kvalitetno izveden dizajnerski deo aplikacije, dok je naš projekat bio fokusiran pre svega na izvodljivost koncepta.“

Kao i prethodnih godina i ovogodišnje pobednike, pored vrednih nagrada, očekuje i učešće u regionalnom finalu konkursa pod nazivom „Regionalni app izazov“, gde će se susresti sa timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, jer su takmičenje pod istim uslovima organizovali i m:tel BiH i m:tel CG.

U nastojanju da podstakne primenu stečenog znanja, kreativnost i timski duh mladih, Telekom Srbija već jedanaest godina uspešno organizuje mts app konkurs, a do sada je 193 tima predstavilo čak 200 aplikacija za mobilne uređaje. mts app konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a održava se uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

MTS
foto: Promo

Opisi pobedničkih aplikacija

SmarterWater je aplikacija koja omogućava stabilan i skalabilan sistem zalivanja biljaka, od onih u kući, do onih na polju. Aplikacija uz pomoć kontrolne jedinice koja je povezana sa senzorom i pumpama, omogućava uvid u proces i parametre zalivanja. Sistem se može kontrolisati preko telefona, pomoću ove aplikacije, ili i sa vebsajta, kreiranog upravo za tu namenu.

Explora predstavlja pomoćnika u orijentaciji i uz intuitivni interfejs koji koristi, namenjena je svima koji žele da istraže svoju okolinu. Explora nudi širok izbor lokacija za istraživanje - od prirodnih odlika, do geografskih i turistički interesantnih lokacija. Na osnovu mesta na kom se korisnik nalazi, aplikacija prikazuje mesta od interesa koja se nalaze u radijusu do 50km. Uz pomoć žiroskopa i zadnje kamere telefona, na ekranu se iscrtavaju lokacije u različitim bojama, u zavisnosti od toga kojoj grupi pripadaju.

MTS
foto: Promo

Eko drug je aplikacija namenjena svima koji su zainteresovani za ekologiju i sticanje održivih navika. Eko drug omogućava uvid u podatke o zagađenju, energiji, vremenu, UV zračenju i još mnogo drugih. Eko drug sa korisnicima deli i savete, daje informacije o karbonskom otisku i pruža mogućnost da se pokrene igrica na temu ekologije.

Aplikacija Smarket omogućava pretraživanje namirnica u onlajn prodavnici koje se mogu dodavati i organizovati u spiskove, a potom se može odrediti dan u kalendaru kada su korisniku potrebne. Takođe, aplikacija upravlja i organizacijom virtuelnog frižidera brzim skeniranjem bar-koda namirnica koje je potrebno naručiti iz onlajn prodavnice i organizuje dostavu na kućnu adresu.

FitnessAssistant je aplikacija namenjena unapređenju fizičkog zdravlja i svakodnevnih navika korisnika. Omogućava lako i efikasno praćenje nutritivnih vrednosti u ishrani, napretka u fizičkim aktivnostima, kao i praćenje kvaliteta sna. Korisnik napreduje srazmerno ispunjenju dnevnih ciljeva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.