SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE: Pravo na to imaju ove kategorije učenika
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

ministarstvo prosvete

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE: Pravo na to imaju ove kategorije učenika

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/2023. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opredelilo je 750.000.000 dinara

Objavljeno:

Prijava za besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja putem Programa nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove počinje sutra.

Novina od ove godine su i besplatni udžbenici za učenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za učenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve učenike koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Pravo na besplatne udžbenike imaju sledeće kategorije učenika:

- Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), - Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, - Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), - Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja, - Učenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3, - Gluvi i nagluvi učenici koji koriste elektronske udžbenike sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Udžbenici
foto: Zorana Jevtić

Ministarstvo obezbeđuje i udžbenike za ove kategorije učenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i udžbenike prilagođene za decu sa smetnjama u razvoju.

Za đake od prvog do četvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbeđuje Ministarstvo sastoji se od udžbenika za predmete: matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatne knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Tim povodom Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao Uputstvo o načinu prijave za besplatne udžbenike i unosu podataka učenika u sistem. Prema Uputstvu škole su dužne da obaveste roditelje/staratelje učenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta 2022. godine.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od školske 2009/2010. godine obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola kroz Program nabavke nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove. Od školske 2017/18. godini, pravo na besplatne prilagođene udžbenike imaju učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu.

Za nabavku besplatnih udžbenika za školsku godinu 2022/2023. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opredelilo je 750.000.000 dinara.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.