POTPISAN VAŽAN UGOVOR: 26 inovativnih lekova od sada na listi RFZO-a!
Ilustracija, Foto: Profimedia

značaj inovativnih lekova

POTPISAN VAŽAN UGOVOR: 26 inovativnih lekova od sada na listi RFZO-a!

Kaže da je njima, kao Inovativnoj farmaceutskoj industriji, zadatak da nastave blisku saradnju sa svim ključnim državnim institucijama, na čelu sa RFZO

Objavljeno:

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić potpisala je danas ugovore sa 15 farmaceutskih kompanija za 26 inovativnih lekova koji su stavljeni na najnoviju listu lekova RFZO.

Tom prilikom, Škodrić je podsetila da se radi o revolucionarnoj terapiji, kako za teške maligne, tako i za teške nemaligne bolesti koja drastično menja tok bolesti u smislu značajnog produžavanja života pacijenata sa teškim bolestima i poboljšanja njihovog kvaliteta života.

“Samim tim radi se o najskupljim terapijama na svetu za koje je država izdvojila rekordnih 53 miliona evra do sada najveći iznos otkada su uvedene inovativne terapije”, poručila je direktorka RFZO.

Dodaje sa se na toj listi, pored 26 inovativnih lekova za maligne i nemaligne bolesti, nalazi i HPV vakcina koju je država odobrila pre tri meseca za sve dečake i devojčice uzrasta od devet do 19 godina.

Sanja Radojević Škodrić
foto: Printscreen/Youtube/K1

“Radi se o najnovijoj devetovalentnoj vakcini, a svi lekovi će biti dostupni u maju u bolnicama i u apotekama. Lekove za dijabetes i srčanu insuficijenciju građani će moći da podižu u apotekama uz recept potpuno o trošku države bez učešća od strane pacijenata”, navela je Škodrić. Ona kaže da tu nije kraj, jer se nastavlja sa ispunjenjem plana petogodišnje strategije koju je RFZO doneo za Ministarstvom finansija i Udruženjem proizvođača inovativnih lekova. “Taj plan podrazumeva period od 2019. do 2024. godine, a najverovatnije pre leta ove godine biće još jedna lista na kojoj će se naći takođe mnogi inovativni, ali i drugi lekovi kako bismo osigurali snabdevenost tržišta lekova u Srbiji”, kazala je direktorka fonda i istakla da se sledeća lista očekuje 2023. godine.

1 / 4 Foto: Profimedia

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.