OVO SU IMENA MUSLIMANSKOG POREKLA KOJA SU STROGO ZABRANJENA! Postoje jasni razlozi za to!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook/NATIVIDAD MEDICAL CENTER

IMENA ZA DECU

OVO SU IMENA MUSLIMANSKOG POREKLA KOJA SU STROGO ZABRANJENA! Postoje jasni razlozi za to!

Prema verovanju Alah ova imena ne odobrava

Objavljeno:

Poznato je da u islamskim zemljama postoje relativno stroga pravila kada su u pitanju muška i ženska lična imena, te se ona dele prema tome koja su "draga Alahu", i na ona koja "Alah ne odobrava".

U nastavku teksta biće navedena ona zabranjena

1. Svako ime koje znači robovanje ili obožavanje nekog ili nečeg drugog pored Alaha. U tim imenima reč abd dolazi uz ime neke poznate ličnosti, pojave, verskog obiležja i sl. Napr.: Abdur-Resul (Poslanikov rob), Abdul-Husejn (Husejnov rob), Abdul-Ka’ba (rob Ka’be), Abdul-Ali (Alijin rob). Prenosi Ibn Ebi-Šejbe od Hania ibn-Šurejha da je rekao: «Došla je neka delegacija Allahovom Poslaniku. U njoj je bio čovek kojeg su zvali Abdul-hadžer (rob kamena). Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuo kako ga zovu, naredi mi da priđe i reče mu: «Ti si Abdullah, a ne Abdul-hadžer.» («Musannif», 8/477., broj 5952). Ibn-Hazm je preneo jednoglasno mišljenje islamskih učenjaka oko zabrane ove vrste imena. («Tuhfetul-mevdud», 126.).

2. Imena šejtana, poput: Hinzeb, El-Velhan, El-A’ver, El-Edžde’, Hannas i sl. Pripoveda Ša’bi od Mesruka da je rekao: «Kada sam prvi put sreo Omera ibnul-Hattaba, on me upita: «Kako se zoveš?» «Mesruk ibnul-Edžde’» – odgovorih mu. «Čuo sam Allahovog Poslanika da je Edžde’ jedno od šejtanovih imena» – reče on. (Ebu-Davud, Ibn-Madže i Ahmed. Šejh El-Albani ga je ocijenio slabim u «Daiful-džamiu», broj 2271).

1 / 5 Foto: Printscreen/Facebook/NATIVIDAD MEDICAL CENTER

3. Alahova imena koja su samo njemu specifična: El-Ehad (Jedan Jedini), Er-Rezzak (opskrbitelj), Er-Rahman (Samilosni), Es-Samed (Utočište svim stvorenjima). («Tuhfetul-mevdud», 137.). Mnogi ljudi iz neznanja brišu prefiks «abd» i zovu čoveka imenom koje je specifično samo Allahu: umesto Abdur-Rahman (rob Samilosnog) kažu Rahman (Samilosni), umesto Abdul-Evvel (rob Prvog) kažu Evvel (Prvi).

Ako se deci daju imena sa značenjima koja se mogu pripisati i Alahu i čoveku, kao što je Malik (vlasnik), Halim (blag), Reuf (saosjećajan), ona moraju biti bez određenog člana (el). Alahu se kaže da je El-Malik (apsolutni vlasnik), a čoveku Malik (vlasnik); Allahu se kaže da je El-Halim (Preblag), a čoveku se kaže Halim (blag). («Fetavat-tiflil-muslim», 37., 38.).

4. Imena božanstava koja se obožavaju mimo Alaha.

5. Imena istaknutih silnika i rukovodilaca zablude i neverstva, kao što su Faraon, Haman, Karun, i u današnje vreme imena popularnih pevača, glumaca, razvratnika, propagatora svega što islam zabranjuje, napr. Madona, Sandra, Ronaldo, Versaći i sl. Nažalost, današnji muslimani se stide imena njihovih časnih i istaknutih predaka (poslanika, dobrih ljudi, učenjaka, velikih vojskovođa) i nastoje da deci daju što modernija imena, neznajući, često, da su to imena velikih neprijatelja islama i propagatora neverstva. Isti je slučaj i sa imenima Nehru, Tito, i sl. Zatim, tu je niz imena, koja iako ne nose propagatori neverstva i zablude, nemaju izvora u islamu i nisu bila poznata kod naših predaka: Vernes, Iris, Elmedin, Damir, Denis, Jasna, Šejla, Sabina, Sabrina, Arnel, Armin, Miralem, Mirnes i mnoga druga imena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.