KRALJEVSKI KVALITET STIGAO IZ HOLANDIJE U SRBIJU! Ovo je jedna od najznačajnijih investicija u Šapcu
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

ROYAL DE HEUS

KRALJEVSKI KVALITET STIGAO IZ HOLANDIJE U SRBIJU! Ovo je jedna od najznačajnijih investicija u Šapcu

Početna investicija u Šapcu kompanije iz Holandije sa kupovinom fabrike i ulaganjem u obrtna sredstva je oko šest miliona evra

Objavljeno: 16:36h

Holandska kompanija "Royal de Heus" druga po veličini u Evropi po proizvodnji stočne hrane kupila je ne tako davne 2015. u Srbiji svoju 36. firmu. Konkrentno u gradu Šapcu. Ova kompanija kupila je šabačku "Proteinku" u kojoj je u tom trenutku bilo zaposleno 87 radnika. U 50 godina dugoj istoriji Proteinka je uglavnom je dobro poslovala. Proces proizvodnje je automtizovan, strogo se kontroliše svaka sirovina.

Početna investicija u Šapcu kompanije iz Holandije sa kupovinom fabrike i ulaganjem u obrtna sredstva je oko šest miliona evra. Jedan od suvlasnika "Royal de Heus" najavio je tada brzo investiranje u postojeće kapacitete, a nakon određenog i proširenje proizvodnje. Do tada je "Proteinka" godišnje proizvodila oko 25.000 tona stočne hrane, što je 30 odsto od postojećih kapaciteta.

Već u aprilu 2016. godine ova holandska kompanija najavila je da ima nameru da zaposli ukupno 250 ljudi i obezbedi proizvodne kapacitete od oko 350.000 tona kvalitetne stočne hrane. Ukupna vrednost investicije - 20 milione evra. Vlasnik i generalni direktor kompanije Koen De Heus istako je tada "veoma dobru saradnju sa srpskom vladom".

"Ona ima važnu ulogu, ali i Privredna komora Srbije koja može da u budućnosti poveže investitore u sektoru poljoprivrede kako bi zajedno naparavili dobar lanac u kome će se stvarati dodate vrednosti i različiti proizvodi poput mleka, mesa, jaja proizvodili efikasno i što će omogućiti sektoru poljoprivrede da raste", rekao je tada Heus.

Posle samo 8 meseci od ove njegove izjave holandska kompanija je otvorila novi proizvodni pogona na lokaciji FSH De Heus u Šapcu. Ovim proširenjem kapaciteti postojeće fabrike povećani su za 50 odsto. Investicija vredna tri miliona evra bila je tek prva faza "strateškog plana razvoja i jačanja pozicije na tržištu Srbije". Već tada se razmišljalo o narednoj godini i planovima za istu. Ideja je da se izgradi još jedan proizvodni objekat na istoj lokacijiu sklopu druge faze strateških razvojnih planova.

Koliko je ova kompanija ozbiljno shvatila svoje poslovanje u Srbiji pokazuje i činjenica da je u aprilu 2018. potpisala ugovor o kupovini fabrike hrane za životinje Komponenta u Ćupriji. Ovaj potez potvrđuje uverenje koje "Royal de Heus" ima o daljem razvoju stočarstva u Srbiji i većem delu Balkana. Sve ovo paralelno prati i obimni program investicija u fabrici u Šapcu.

"Kako bismo odgovorili povećanoj tražnji, istovremeno sa modernizacijom nove fabrike nastavićemo i širenje kapaciteta fabrike u Šapcu, čime će ova dva postrojenja imati ukupan proizvodni kapacitet od 260.000 tona na godišnjem nivou", rekao je generalni direktor "Royal de Heus" Srbija Darko Sadžak.

"Royal De Heus“ je osnovan 1911. i jedan je od najvećih proizvođača u industriji stočne hrane. Kompanija na globalnom nivou ima preko 4.500 zaposlenih, a sedište joj se nalazi u holandskom gradu Ede. Tokom svog postojanja ona je iz male kompanije izrasla u jednu od najvećih porodičnih kompanija u Holandiji. Dana 17. juna 2011. godine, kompaniji je dodeljeno obeležje "Royal“, omogućavajući De Heusu da u nazivu koristi Royal De Heus i ugradi kraljevsku krunu u svoj logo.

Između 2012. i 2020. godine kompanija je takođe započela poslovanje u Brazilu, Srbiji, Španiji, Portugaliji, Mjanmaru, Indoneziji, Ukrajini i Gani.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.