REKREATIVNE NASTAVE PONOVO U PLANU, A CENE ASTRONOMSKE! Šta roditelji kažu na ovo?
Đaci, Foto: Profimedia

neverovatno

REKREATIVNE NASTAVE PONOVO U PLANU, A CENE ASTRONOMSKE! Šta roditelji kažu na ovo?

- Postoji čitav lanac usluga i svi u tom lancu moraju da budu plaćeni - objasnio je ranije Aleksandar Seničić direktor JUTA

Objavljeno:

Roditeljima su počele da stižu ponude za rekreativne nastave koje se zbog kovida više od godinu dana nisu održavale. Čini se da su cene ove godine iznenadile roditelje, a ponude idu i do oko 28.000 dinara.

U jednoj beograskoj školi stigla je ponuda za osmodnevnu rekreativnu nastavu za prvake u mestu Krupanj. Roditeljima je ponuđeno da plate u osam rata, a cena je 28.400 dinara. U to su uključena tri obroka, dve užine, prevoz, smeštaj i izleti. Lekar je prisutan od 00 do 24 časa, a o zabavi brinu animatori, prenosi piše "Blic".

Da su cene oko tog iznosa, potvđuje i slučaj iz još jedne škole, gde je cena rekreativne nastave na Dvičibarama 27.000 dinara.

Roditelji sa kojima smo razgovarali su podeljeni, neki kažu da je to potpuno očekivana suma i da je dobro što postoji mogućnost plaćana u osam rata, te im na mesečnom nivou to nije preveliki trošak. Drugi pak smatraju da je to previše i pitaju se šta sve određuje cenu rekreativne nastave. Svi se slažu da su deca svakako željna ovakvog druženja i putovanja.

- Postoji čitav lanac usluga i svi u tom lancu moraju da budu plaćeni - objasnio je ranije Aleksandar Seničić direktor JUTA.

On nabraja:

- Lekar mora da bude prisutan sve vreme. Retko koji objekat ima svog lekara, pa on mora da se plati, a cena je od 50 do 100 evra dnevno. Obavezan je pratilac grupe u autobusu, koji košta 20 evra, kao i rekreator, kome se daje 20 ili 30 evra dnevno. Tu je i prevoz, a cena zavisi od destinacije. Nastavnicima obično ide 5.000 dinara po detetu. Nastavnici, rekreatori i pratioci plaćaju se po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, gde je porez čak 57 odsto. Najmanju zaradu imaju turističke agenicije, ne više od sedam odsto.

Kada se sve rasporedi, kaže Seničić, računica izgleda ovako:

- Na hotel ide 50 odsto novca, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto. Rekreativnu nastavu, kaže, poskupljuju i gratis mesta, jer veliki broj škola neku decu vodi besplatno.

- To ne plaća država, a hotel ta mesta ne priznaje, što znači da neko mora da ih plati - objasnio je.

Što se tiče Centra dečjih letovališta situacija je ovakva:

- Ono što ja mogu da vam kažem što se tiče Centra dečjih letovališta, visina aranžmana obuhvata broj pansiona, boravišnu taksu, osiguranje, prevoz ukoliko škola želi što je najčešće slučaj, dvadesetčetvoročasovnu zdravstvenu zaštitu, animatore, rekreatore. To je ono što ulazi u cenu za rekreativnu nastavu - kaže za "TV Prvu" Aleksandra Stefanović iz Centra dečjih letovališta, koji je juče proslavio 66 godina postojanja, prenosi "Kurir".

- Prosečna cena pansiona za decu iznosi 1.600 dinara, što je zaista veoma povoljno - rekla je objašnjavajući da pansion podrazumeva noćenje, doručak, ručak, večeru i užinu kada su osnovci u pitanju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.