ŠUMSKI VELNES PREPORAĐA DUŠU I TELO: Nena i Gregor obišli svet, a svoju mirnu luku pronašli su podno Oplenca (FOTO)
Nena i Gregor obišli svet, Foto: RINA

RAJ NA ZEMLJI

ŠUMSKI VELNES PREPORAĐA DUŠU I TELO: Nena i Gregor obišli svet, a svoju mirnu luku pronašli su podno Oplenca (FOTO)

Kako su pobrđa Oplenca idealna za uzgoj vinove loze, tako su u njihovom domaćinstvu nikli i kapetanovi vinogradi

Objavljeno:

Da Srbija ima nešto što se ne može pronaći nigde u svetu dokazuje i bračni par Ferluga. Kapetan Gregor sa suprugom Nenom obišao je čitav svet, ali su ipak odlučili da se usidre u Topoli, a plodna zemlja u okolini ove opštine postala je njihova sigurna luka. Na četiri hektara napravili su svoj mali raj na zemlji i kako kažu uživaju u svakom danu.

"Mogli smo da biramo mesto u kom ćemo živeti, ali nigde nismo naišli na tako pitomu klimu i plodnu zemlju kao što je to ovde u Šumadiji. Kad smo kupili plac, na njemu je bio samo korov i jedne loze tamjanike koja je i sada živa i sigurno je stara čitav vek. Sve ostalo smo sami izgradili", kaže za RINU Gregor Ferluga.

1 / 3 Foto: RINA

"Na našem imanju praktikujemo poseban oblik šumskog velnesa. To podrazumeva šetnju po šumi, kupanje u suncu koje rasipa zrake kroz krošnje drveća to je poznatije kao "sunčani hamam". Mnogima su poznati benefiti grljenja drveća, a ovde kod nas čak možete i izabrati svoje drvo, hodati bosi po travi i tako se oslobađati nagomilanog statičkog elektriciteta i upijati negativne jone iz zemlje", rekla je Nena Ferluga, artihekta po profesiji koja se lako prilagodila životu na selu.

Nekada su ovde uzgajali konje, a sada su kroz ovo domaćinstvo trčkaraju brojni kućni ljubimci, psi i mačke, ali i kokoške i patke koje uzgajaju zbog svežih domaćih jaja. U plastenicima uzgajaju povrće i začinsko bilje, a iz svojih voćnjaka ubiru plodove od kojih kasnije prave sokove i džemove. Žive u skladu sa prirodom, ne remeteći njena pravila, a priroda im svakako mnogo više vraća. Iako gaze osmu deceniju, skoro sve poslove na imanju obavljaju sami.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.