UZ POMOĆ SNAGE VETRA DO ELEKTRIČNE ENERGIJE! Srbija ulaže u obnovljive izvore energije, a ovo je krajnji cilj!
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

KOSTOLAC

UZ POMOĆ SNAGE VETRA DO ELEKTRIČNE ENERGIJE! Srbija ulaže u obnovljive izvore energije, a ovo je krajnji cilj!

Sledeći korak usledio je u decembru 2018. kada je Vlada Srbije donela rešenje o javnom interesu za eksproprijaciju zemljišta u Kostolcu

Objavljeno: 16:35h

Ugovor o kreditu od 80 miliona evra za gradnju vetroparka "Kostolac" potpisan je 2017. između Elektroprivrede Srbije i Nemačke razvojne banke.

Predviđeno je da kapacitet vetroparka bude 66 megavata što je jednako potrošnji oko 30.000 potrošača. Ova i više nego značajna investicija ne samo za Kostolac već i za čitavu Srbiju vredna je oko 97 miliona evra, od čega je 80 miliona iz kredita Nemačke banke. Treba napomenuti da je od toga, milion evra bespovratno, a da će EPS obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava.

Ulazak u ovaj vid projekta ne bi bio moguć da energetski sistem Srbije ne ide sigurnim koracima ka usaglašavanju proizvodnje električne energije sa proizvodnjom zelene energije na nivou koji postoji u EU. Kako je istakao tada ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, naglasivši da je to način proizvodnje energije koji će biti jedini u budućnosti. Cilj je, istakao je on, da do 2020. godine 27 odsto potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora

Direktor kancelarije KfW u Srbiji Arne Gos istakao je svojevremeno dobru i uspešnu saradnju sa EPS, ministarstvom energetike i ministarstvom finansija. Inače, plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetrogeneratorima, a gradiće se na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka "TE-KO Kostolac". Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metara, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

Sledeći korak usledio je u decembru 2018. kada je Vlada Srbije donela rešenje o javnom interesu za eksproprijaciju zemljišta u Kostolcu radi izgradnje vetroparka.

Kako je tada navedeno, predmet eksproprijacije su zemljište i objekti na njemu, a osim vetroagregata na zemljištu će biti izgrađena i kompletna prateća infrastruktura. A onda je EPS, početkom 2021. raspisao javni poziv za nabavku usluge koordinatora za bezbednost i zdravlje na radu za projekat izgradnje ovog budućeg vetroparka snage 66 MW na lokalitetu Kostolačkog basena.

Cilj izgradnje vetroparka u Kostolcu je povećavanje i diverzifikacija energetskih resursa i doprinos proizvodnji električne energije u našij zemlji a bez emisije štetnih gasova, pa samim tim i negativnih uticaja na životnu sredinu. Do sada je urađena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, Studija opravdanosti sa idejnim projektom za vetroelektranu Kostolac i Idejno rešenje za interne saobraćajnice.

Država planira da gradi tri vetroparka u Srbiji, čija je ukupna vrednost oko 3 milijarde evra. To je, između ostalog, navedeno u Nacrtu Programa ekonomskih reformi za period od 2022. do 2024. godine. U ovom dokumentu koji je objavilo Ministarstvo finansija, osim vetroparka Kostolac snage 66 MW u vlasništvu JP EPS, koji je već u izgradnji, moguće lokacije za realizaciju projekata državnih vetroelektrana su još Zabela i Kovin-Dubovac, kao i javno-privatno partnerstvo sa kompanijom Fintel Energija ad za izgradnju vetroparka Maestrale Ring snage približno 600 MW, piše eKapija.

Ukupna snaga ovih projekata je oko 3.000 MW.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.