DR DRULOVIĆ O NAJNOVIJEM LEKU PROTIV MULTIPLE SKLEROZE: Sprečava da pacijent završi u invalidskim kolicima!
Ilustracija, Foto: Printscreen

dobre vesti

DR DRULOVIĆ O NAJNOVIJEM LEKU PROTIV MULTIPLE SKLEROZE: Sprečava da pacijent završi u invalidskim kolicima!

Neurolog prof. dr Jelena Drulović, objašnjava za Kurir da majzent treba da uspori bolest i pomogne da pacijent ne završi u invalidskim kolicima

Objavljeno:

Među najnovijim inovativnim lekovima, koji uskoro stižu u Srbiju je i majzent (mayzent), lek namenjen pacijentima sa sekundarno progresivnom multiple sklerozom, dakle onim najtežim.

Neurolog prof. dr Jelena Drulović, objašnjava za Kurir da majzent treba da uspori bolest i pomogne da pacijent ne završi u invalidskim kolicima.

Jelena Drulović
foto: Marina Lopičić

- Čak 80% pacijenata s multiplesklerozom u periodu do 20 godina od početka bolesti prelazi u oblik sekundarno progresivne multiple skleroze. Do sada nije postojao lek koji može da usporiti progresiju te bolesti. Tek od 2020. postoji u svetu i velika je stvar što su Ministarstvo zdravlja i RFZO omogućili da od 2022. bude dostupan i za pacijente u Srbiji. Reč je o tabletama koje usporavaju pogoršanje neurolaškog deficita, a svrha im je zapravo da spreče da pacijent završi u invalidskim kolicima - objašnjava za Kurir prof. Drulović.

1 / 4 Foto: Profimedia

U Srbiji je, navodi prof. Drulović, prema najnovijim procenama oko 2.500 pacijenata sa sekundarno progresivnom multiple sklerozom.

- Nažalost, veliki broj njih je već nepokretan, a svega oko 500 pacijenata je još pokretno i oni mogu uzimati majzent kako bi se sprečilo da završe u invalidskim kolicima. Lek nija namenjen nepokretnim pacijentima, odnosno ne može stanje da popravi da neko opet bude pokretan. Nema značajnih neželjenih efekata, a pacijent bi trebalo da ga uzima kontinuirano - kaže prof. Drulović.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.