RUŽI PETROVIĆ SU FAŠISTI ISKOPALI OČI, ALI JE PREŽIVELA: Hrvati su pokušali da unište svaki trag o njoj! (FOTO)
Ruža Petrović, Foto: Printscreen

sećanje

RUŽI PETROVIĆ SU FAŠISTI ISKOPALI OČI, ALI JE PREŽIVELA: Hrvati su pokušali da unište svaki trag o njoj! (FOTO)

Rođena je kao Roža Hrelja u mestu Hreljini 1911. godine. Bila je najstarija od osmoro dece u porodici

Objavljeno: 13:19h

Ruža Petrović rođena Hrelja (Hreljini, kod Žminja, 17. oktobar 1911 — Pula, 24. avgust 1958) bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i žrtva jednog od najokrutnijih fašističkih zločina u Istri.

Rođena je kao Roža Hrelja u mestu Hreljini 1911. godine. Bila je najstarija od osmoro dece u porodici.

Pre početka Drugog svetskog rata udala se za Jakova Hrelju s kojim je imala dve kćeri od kojih je jedna umrla nekoliko meseci nakon rođenja. Budući da je Jakov umro pre početka rata, Ruža se po drugi put udala za Vazmoslava Paškvalina Petrovića iz Režanaca.

Ruža Petrović
foto: Printscreen

Ono što je Ružu Petrović zabeležilo u istarskoj istoriji desilo se tokom nekoliko dana u julu 1944. godine. Zbog pomaganja partizanima odvedena je 22. jula 1944. iz sela Režanci u fašistički garnizon u Savičenti. Kako nije htela da izda partizane niti da otkrije partizansku poštu, provela je noć u zatočeništvu. Sledećeg dana nekoliko ju je fašista odvelo i na izlazu iz Savičente prema Režancima počelo mučiti i tući.

Nakon što je dobila snažan udarac kundakom u čelo, vezali su je opasačima za stablo, nakon čega su joj zločinci zverski, nožem ili bajonetom, iskopali oči.

Ruža Petrović
foto: Printscreen

Nakon što je pronađena izmučena i poluživa, prebačena je u Skitaču, gde je bio štab NOVJ i ambulanta, a zatim je prevezena u pulsku bolnicu.

Zbog ove je tragedije sve do smrti imala jake glavobolje koje su bile posledica iskapanja očiju, a nakon tog zločina izgubila je osetilo mirisa i ukusa.

Posle rata, Ruža Petrović bila je jedna od osnivača Udruge slepih Županije istarske - Pula, u kojoj je prva obavljala funkciju potpredsednice.

Ruža Petrović
foto: Printscreen

Danas se uspomena na ovu hrabru mučenicu i junakinju može videti u nazivima ulica, trgova i parkova u brojnim istarskim mestima koji nose ime Ruže Petrović.

Njeno ime nosio je i Dečiji dom u Puli od svog osnivanja 1945. pa sve do 1996. godine kada je dotadašnje ime ukinuto odlukom HDZ-a nepravda je ispravljena 20. juna 2013, kada je vraćeno izvorno ime.

Na mestu nesreće uz put koji vodi iz Svetvinčenta u Režance podignut je spomenik u sećanje na nju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.