Preminuo Momčilo Zlatanović
U Vranju će ostati upamćen kao dobar čovek pitome naravi, Foto: Profimedia

GUBITAK ZA NAUKU

Preminuo Momčilo Zlatanović

U Vranju će ostati upamćen kao dobar čovek pitome naravi

Objavljeno:

U subotu, 19. februara, u Vranju je preminuo prof. dr Momčilo Zlatanović, profesor u penziji Učiteljskog fakulteta u Vranju, Univerziteta u Nišu, naučni radnik , hroničar i čovek koji je stvarao u malom gradu velike stvari za nauku u celom svetu.

U Vranju će ostati upamćen kao dobar čovek pitome naravi, uvek željan razgovora i razmene mišljenja

Prof. Zlatanović rođen je 1934. godine u selu Rataju kod Vranja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Skoplju. Najveći deo radnog veka proveo je na Višoj pedagoškoj školi u Vranju, Pedagoškoj akademiji i Učiteljskom fakultetu u Vranju. Penzionisan je kao redovni profesor.

Predavao je predmete iz uže naučne oblasti književnost. Više godina je na Učiteljskom fakultetu bio prodekan za naučnoistraživački rad. Pored nastavničkog posla, izdvaja se njegov rad iz oblasti folkloristike i leksikografije, istorije književnosti i metodike nastave književnosti.

Pisao je i kraću prozu. NJegova terenska istraživanja i građa sa istraživanja čine značajan doprinos za proučavanja kulturnog nasleđa vranjskog kraja.

Posebno je značajan Rečnik govora juga Srbije koji je imao nekoliko izdanja. Objavio je više zbirki i antologija narodnih umotvorina iz vranjskog, gnjilanskog i leskovačkog kraja. Izdvajaju se, pored Rečnika, Narodno pesništvo južne Srbije, Istorija i tradicija), kao i monografije Pčinja i Poljanica. Izabrana dela Momčila Zlatanovića u deset tomova objavila je izdavačka kuća „Vranjske knjige“ (2007–2008). Učiteljski fakultet u Vranju objavio je Zbornik radova o stvaralaštvu prof. dr Zlatanovića.

Prof. Zlatanović bio je član Udruženja književnika Srbije i saradnik Matice srpske. NJegov terenski materijal iz Kosovskog Pomoravlja je arhiviran i digitalizovan u Muzikološkom institutu SANU.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnija Vukova nagrada, Specijalno javno priznanje Skupštine opštine Vranje „7. septembar“, Nagrada „Sveti Sava“ grada Vranja, Zlatna plaketa Učiteljskog fakulteta u Vranju, Specijalno javno priznanje grada Vranja „31. januar“...

Smrću prof. dr Momčila Zlatanovića Vranje je izgubilo autentičnog istraživača i baštinara kulturnog blaga i vrsnog usmenog naratora, čija je priča bila živa i autentična, potkrepljena legendama, anegdotama i predanjima.

Za sobom je ostavio suprugu i dve kćeri. Zlatanović će biti sahranjen u ponedeljak na Bunuševačkom groblju u Vranju.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.