NOVA DRŽAVNA POMOĆ I DO 5.000 EVRA, OVO SU DETALJI: Pogledajte ko sve IMA PRAVO na nju i na šta se odnosi!
Fischer, Foto: Nemanja Pančić

PAŽNJA

NOVA DRŽAVNA POMOĆ I DO 5.000 EVRA, OVO SU DETALJI: Pogledajte ko sve IMA PRAVO na nju i na šta se odnosi!

Nemačka kompanija Fischer Automotive otvorila je prošle godine u Jagodini fabriku

Objavljeno: 16:35h

Godina iza nas, koliko god teška da je bila zbog pandemije korona virusa i koliko god donosila crne vesti, donela je sa sobom i mnoge pozitivne promene, ali jedna posebno značajna stigla je u Jagodinu, Pomoravski okrug, pa i celu Srbiju.

Nemačka kompanija Fischer Automotive otvorila je prošle godine u Jagodini fabriku u kojoj se proizvode auto delovi i dodatna oprema za automobile visoke klase, odnosno za najbolje brendove kao što su BMW, Mercedes, Folksvagen.

Fischer je peta kompanija po ekonomskoj moći koja je došla u Srbiju i zaposlila radnike, a u proizvodnoj hali površine 8.500 kvadratnih metara u startu je na posao primljeno 350 zaposlenih i to ne samo iz Jagodine, već i iz Paraćina, Ćuprije, Despotovca, Kragujevca i drugih mesta. Koliki uspeh je naša zemlja postigla dovoljno govori sam podatak da su nemačke kompanije kada su došle u Srbiju zapošljavale oko 17.000 radnika, dok sada ovde zapošljavaju oko 70.000 ljudi.

Prema rečima vlasnika Klausa Fišera, grupacija Fischer odabrala je da u Jagodini otvori novu fabriku jer ni u jednoj zemlji Evrope nije našla tako izvanredne uslove kao u Srbiji. Srbija je imala da ponudi najbolje uslove, konkurentnu investicionu klimu, ali i zavidan nivo posebnih znanja u oblasti automobilske industrije.

Investicija Fischera vredna je oko 40 miliona evra, dok je kompanija posvećena vrhunskom kvalitetu proizvoda i isporučuje najnovije proizvodne tehnologije na svojim lokacijama u Nemačkoj (Horb), Češkoj (Ivanovice), Kini (Taicang) i SAD (Auburn Hills), a od prošle godine i u Jagodini. Kvalitetan materijal i kalupi za ubrizgavanje, visoko cenjeni sistem proizvodnje i izvanredna kinematička rešenja učinili su Fischer traženim partnerom u proizvodnji renomiranih proizvođača automobila.

Kao krunu uspeha, Fischer Automotive je 2015. godine dobio i nagradu za inovativnu primenu plastike u proizvodnji automobila - izlazi za vazduh za klasu Daimler C, napravljeni ekološkom proizvodnom metodom, nagrađeni su u kategoriji "Delovi i komponente - enterijer karoserije".

Ipak, najznačajnije je to što su sa dolaskom ovakvih investitora, promene na polju ekologije vidljive i u našoj zemlji, pa tako od ove godine svi zainteresovani građani i pravna lica, kao i preduzetnici u Srbiji, koji žele da kupe električna ili hibridna vozila mogu da podnesu zahtev za subvenciju Ministarstvu za zaštitu životne sredine do 31. oktobra, a Vlada je za ovu pomoć iz budžeta ove godine namenila 150 miliona dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.