ZNATE LI KOJA JE NAJDUŽA REČ U SRPSKOM JEZIKU? Ima čak 29 slova!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAJDUŽA REČ U SRPSKOM JEZIKU

ZNATE LI KOJA JE NAJDUŽA REČ U SRPSKOM JEZIKU? Ima čak 29 slova!

Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi "speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode"

Objavljeno:

Skandinavski jezici obiluju složenicama, pa stoga nije ni čudo da obaraju rekorde u najdužim rečima, ali da li ste se nekad zapitali kako stvari stoje u našem jeziku i koja je najduža srpska reč?

Odgovor na "prvu loptu" mnogih verovatno bi bio otorinolaringologija, reč od 20 slova, ipak postoje i duže reči od ove.

Mnogi izvori izdvajaju dve reči kao najduže — prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova.

Srpski jezik, Učenje, Slova, Azbuka, Jezik
foto: Profimedia

Bez obrzira na zapanjujućih 29 slova u nizu, ovo nije rekord kada su najduže reči u pitanju. Rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije.

Tako, na primer, švedska reč "sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad" znači "zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija".

Holanđani koriste reč "kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden" da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval.

Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi "speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode".

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.