"KARAĐORĐE, MEDVED ILI NEŠTO TREĆE?": Evo šta građani znaju o DANU DRŽAVNOSTI, "SKORO NIŠTA"! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Espreso

espreso anketa

"KARAĐORĐE, MEDVED ILI NEŠTO TREĆE?": Evo šta građani znaju o DANU DRŽAVNOSTI, "SKORO NIŠTA"! (VIDEO)

Nisu baš svi prolaznici bili raspoloženi za pitanja iz istorije, a evo šta su nam odgovorili oni koji su stali pred objektiv Espresove kamere

Objavljeno: 20:01h

Dan državnosti Srbije je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sećanja na početak Srpske revolucije, i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije — Sretenjski ustav.

Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

02:05

KARAĐORĐE JE NEKI USTANAK BEŠE... ILI TAKO NEŠTO: Evo šta građani znaju o DANU DRŽAVNOSTI!

Dan državnosti se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Zanimalo nas je šta stanovnici Srbije znaju o današnjem prazniku, a odgovor smo potražili na glavnom beogradskom šetalištu.

Nisu baš svi prolaznici bili raspoloženi za pitanja iz istorije, a evo šta su nam odgovorili oni koji su stali pred objektiv Espresove kamere:

Danas je Dan državnosti, Sretenje. Je l' beše danas medved izlazi iz pećine, pa ako se vrati prestaje zima?, kaže jedna od prolaznica.

Pitali smo je i zašto je baš Sretenje proglašen za državni praznik i šta se važno dogodilo na ovaj dan.

Karađorđe je neki ustanak beše... Ili tako nešto je bilo... Jeste, ustanak je poveo.

Naša sledeća sagovornica skrenula je pažnju na to da iako je neradni dan većina ljudi je primorana da bude na radnom mestu.

1 / 5 Foto: RTS

- Dan državnosti, ustavnosti, Sretenje. Donet je prvi ustav naše države, samo ne znam kakve. Ne znam ko poštuje ovo, stvarno. Ja vidim svi rade. Kada je Dan državnosti ja mislim da sve zemlje poštuju to, je li tako? Znači, mi ne poštujemo svoju zemlju, je li tako?, kaže za Espreso jedna od prolaznica.

- Dan državnosti je danas, to znamo. Od 1804. godine kada je bio Prvi srpski ustanak, a onda ne znam šta je bilo 1835. godine. Država je postala, je li tako?, kaže naša sagovornica.

Državni praznik Sretenje, Dan državnosti i Prvi srpski ustanak je na današnji dan podignut u Orašcu od strane Karađaorđa, odgovara nam jedan od prolaznika.

- Podignut je Prvi srpski ustanak i donesen je Sretenjski ustav na današnji dan. To je ono što obeležavamo. Početak savremene srpske države, navodi naš sagovornik.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.