ZARAZAN VIRUS KOD PREDŠKOLACA  U BEOGRADU: Zbog brzine širenja dobio i naziv Ferari virus!
Foto: Marina Lopičić

tEMPERATURA I DIJAREJA

ZARAZAN VIRUS KOD PREDŠKOLACA U BEOGRADU: Zbog brzine širenja dobio i naziv Ferari virus!

- Rezultati stolice pokazali su da je u pitanju norovirus, koji se leči probioticima i rehidratacijom. On se izlučuje putem stolice i danima nakon što dete deluje zdravo, tako da je higijena jako bitna kako do zaraze ne bi došlo - objašnjava Begović Vuksanović
Objavljeno:

Uzrok stomačnih tegoba koje su prethodnih dana zahvatile predškolce iz tri vrtića, kao i školarce sa opštine Čukarica jeste norovirus, koji se zbog brzine naziva i "Ferarijem među virusima".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nasuprot nagađanjima da je povraćanje i visoku telesnu temperaturu kod nešto više od 150 mališana prethodne nedelje izazvalo trovanje hranom, utvrđeno je da je reč o virusu, kaže epidemiolog Biljana Begović Vuksanović.

- Rezultati stolice pokazali su da je u pitanju norovirus, koji se leči probioticima i rehidratacijom. On se izlučuje putem stolice i danima nakon što dete deluje zdravo, tako da je higijena jako bitna kako do zaraze ne bi došlo - objašnjava Begović Vuksanović.

Kako kaže načelnica pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ na Čukarici dr Vera Vujović, situacija je pod kontrolom i danas se javilo neuporedivo manje dece nego u petak.

Medicinska sestra PU Čukarica Olgica Subašić ističe da je većina dece koja je bila odsutna u petak danas ponovo u vrtiću.

- Reč je o mirnoj epidemiološkoj situaciji koju pratimo, a higijena je podignuta na viši nivo. Nadgledamo stanje u svim vrtićima, a nasuprot svega 70 mališana, koliko ih je došlo u petak, juče je u vrtiću „Plava ptica“ bilo njih 110 - objašnjava ona.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.