NIKO NIKADA NIJE USPEO DA NADMAŠI ODGOVOR BAKA RADMILE! Pitali su je šta je 14. februara, ko iz topa je rekla svoje
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

urnebesno

NIKO NIKADA NIJE USPEO DA NADMAŠI ODGOVOR BAKA RADMILE! Pitali su je šta je 14. februara, ko iz topa je rekla svoje

Važno je imati na umu da su i Sveti Trifun i Sveti Valentin zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana

Objavljeno: 09:47h

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Trifuna, dok je današnji dan u zapadnoj tradiciji vezan za Svetog Valentina, odnosno Dan zaljubljenih.

Možete često čuti komentare da je proslava Dana zaljubljenih koji se sa Zapada proširio na brojne zemlje sveta, posledica pomodarstva pa da nema razloga da parira prazniku Svetog Trifuna. A kada bi se polemika odvijala isključivo na polju religije, onda bi se pojavili i dosta oštriji komentari.

Važno je imati na umu da su i Sveti Trifun i Sveti Valentin zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana. A deo priče o njima postala je 2017. jedna baka. U pitanju je bila gospođa Radmila iz Gornjeg Rataja koja je na pitanje novinarke: "Šta se obeležava 14. februara?", dala odgovor koji je nasmejao sve koji su pogledali ovaj snimak, a kojem se vraćamo svakog 14. februara, iz očiglednog razloga.

"Bilo mi je žao samo što sam ispala glupa. Međutim, nisam. Šta sam rekla, rekla sam, prošlo je", ispričala je kasnije baka Radmila za "Eksploziv" o svom čuvenom odgovoru.

1 / 3 Foto: Printscreen / Mirror.co.uk

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

U "Ohridskom prologu" vladike Nikolaja Velimirovića piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna. Još od detinjstva na njemu je bila velika blagodat Božja, te je mogao isceljivati bolesti na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

Ako na svetog Trifuna pada kiša, veruje se da će uspešno roditi šljiva i da će biti dobra godina.

Jedno od verovanja u narodu je da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

U nekim selima Šumadije slavi se kao zavetan dan, jer se smatra da on štiti sela od grada i poplave.

Prema verovanju, Sveti Trifun je čuvar bilja i štiti ga od raznih štetočina. Obično se njemu mole da sačuva njive i vinograde od skakavaca, gusenica i drugih insekata.

Praznik zaljubljenih

Zapadne crkve danas obeležavaju Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih.

Vladika Nikolaj piše i o Svetom Valentinu, koji je bio episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.

Sveti Trifun, praznik pravoslavnih vernika, i praznik zapadne tradicije Sveti Valentin obeležavaju se istovremeno. Ta dva sveca su, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.