Patrijarh Porfirije uručio studentima stipendije Srpske pravoslavne crkve
Patrijarh Porfirije, Foto: Printscreen/RTS

DIRLJIVO

Patrijarh Porfirije uručio studentima stipendije Srpske pravoslavne crkve

On je dodao da se SPC trudi da učestvuje u podršci mladima koji ulažu ogromne napore da steknu i učvrste u sebi znanje i vrlinu.

Objavljeno:

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uručio je danas u Hramu Svetog Save stipendije studentima završnih godina fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Patrijarh je istakao da je crkva oduvek posvećivala ogromnu pažnju obrazovanju i prosvećivanju, kao i da je duhom Svetog Save učestvovala u osnivanju Univerziteta u Beogradu, znajući da je to jedna od najvažnijih institucija u svakoj državi.

"Univerzitet ne treba da bude samo mesto gde se stiču znanja koja se tiču ovoga sveta, već treba da bude mesto gde se, po uzoru na antička vremena, znanje vezuje i za vrlinu. Na ta dva stuba treba da počiva univerzitet", rekao je Porfirije.

On je dodao da se SPC trudi da učestvuje u podršci mladima koji ulažu ogromne napore da steknu i učvrste u sebi znanje i vrlinu.

"Trudićemo se da ovo bude samo skromni početak, u nadi da ćemo imati veće kapacitete da pomažemo i studente drugih fakulteta", istakao je on.

Komisija SPC nagradila je jednogodišnjim stipendijama pet studenata, a nakon odluke patrijarha da u akciju uključi i Fondaciju "Privrednik", broj nagradjenih studenata se povećao.

Stipendije su dobili Teodora Stevanović, Stefan Simonović i Stefan Povrenović sa Filozofskog fakulteta, Nikola Šurjanac i Zorana Jevtić sa Pravnog fakulteta, Danilo Tonić i Vasilije Stambolić sa Elektrotehničkog fakulteta, Aleksa Zubelić, Isidora Arsenović i Sonja Lukendić sa Medicinskog fakulteta i Stefan Stakić i Stefan Pajić sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Dobitnica stipendije i studentkinja Pravnog fakulteta Zorana Jevtić istakla je da je kroz istoriju crkva bila usko povezana sa različitima naukama, kao što su pravo i medicina.

"O posvećenosti crkve obrazovanju i o tome koliko ceni i vrednuje obrazovanje svedoče brojni primeri. Listi tih primera može se dodati i ovaj gest, koji jasno pokazuje da se naporan trad i rad još uvek cene", rekla je Jevtić.

Na konkurs, objavljen 22. novembra, prijavilo se 148 studenata, a komisija je odlučila o stipendijama na osnovu prosečne ocene i materijalnog stanja studenata.

Stipendija pokrenuta u spomen patrijarha Irineja, koji je preminuo je 20. novembra 2020. godine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.