ĐACI JOŠ DANAS IDU U ŠKOLU, A ONDA PAUZA: Evo kad se vraćaju u klupe
Ilustracija, Foto: RINA

nove mere

ĐACI JOŠ DANAS IDU U ŠKOLU, A ONDA PAUZA: Evo kad se vraćaju u klupe

Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta

Objavljeno:

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji još danas imaju nastavu, a onda idu na pauzu od devet dana. Na vanredni raspust škole idu zbog loše epidemiološke situacije.

Za državni praznik Sretenje školskim kalendarom predviđeno je da neradni dani budu 14, 15 i 16. februar, ali je ministar prosvete doneo odluku da neradni dani budu još i 17 i 18. januar.

"Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta. Učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno devet slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić prošle nedelje kada je odluka doneta.

1 / 10 Foto: Printscreen/RTS

On je istakao da su škole bezbedna mesta jer se u njima poštuju protivepidemijske mere i da to potvrđuju podaci sa terena koji kažu da rast broja zaraženih učenika i nastavnika ne prati rast broja zaraženih u opštoj populaciji.

Ružić je apelovao na učenike i zaposlene u sistemu obrazovanja da tokom predstojećeg raspusta budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima i poštuju propisane epidemiloške mere kako ne bi došlo do novih zaražavanja.

Produžetak školske godine

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog uvođenja vanrednog raspusta u februaru, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana, dok će školska godina biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna 2022. godine.

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, odnosno male mature, koju će učenici osmog razreda imati 27, 28. i 29. juna.

Ranije utvrđeni datumi probne male mature se neće menjati, pa će je osmaci polagati 25. i 26. marta. Što se tiče datuma polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se neće menjati.

Rad škola

Tim za škole svake nedelje donosi odluku o nastavi. Ove nedelje mlađi osnovci pratili su nastavu direktno, iz školskih klupa, dok su stariji osnovci i srednjoškolci nastavu pratili kombinovano.

Kako će škole raditi kada se đaci vrate sa mini odmora, odlučiće Tim za škole naredne nedelje. Odluke se donose četvrtkom, a škole obaveštavaju u petak do 12 sati.

(Espreso / EuroNews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.