METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO DA SE ZIMA IPAK VRAĆA: U petak suvo i sunčano, a onda PREOKRET! Evo GDE će biti SNEGA!
Čubrilo/ Ilustracija, Foto: RINA/Privatna arhiva

najnovija prognoza

METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO DA SE ZIMA IPAK VRAĆA: U petak suvo i sunčano, a onda PREOKRET! Evo GDE će biti SNEGA!

Vetar u okretanju na umeren do pojačan, severozapadni, a od duž Jadrana bura

Objavljeno:

Meteorolog Marko Čubrilo je na svom Fejsbuk profilu najavio kakvo nas vreme očekuje narednih dana.

- U petak veći deo dana suv i pretežno sunčan, dok se posle podne očekuje premeštanje sasvim slabog hladnog fronta koji će prvo na seveorozapadu Hrvatske i Srbije usloviti naoblačenje, ponegde uz slabu kišu. To naoblačenje bi se u toku noći ka suboti premeštalo na jug donoseći prolazne padavine, koji bi nad planinskim delom regiona mogle biti malo jače, dok bi preko 800mnv bilo prolaznog snega.

Marko Čubrilo
foto: Printscreen/YT/Nova S

Vetar u okretanju na umeren do pojačan, severozapadni, a od duž Jadrana bura. Dnevni maksimum od +8 na krajnjem severozaoadu Hravstke do oko +15 na jugu regiona - napisao je meteorolog i dodao:

- Za dolazeći vikend uglavnom suvo i neznatno hladnije uz jutarnji mraz od -6 do -1 stepen Celzijusa i dnevni maksimum od +4 do +8 stepeni Celzijusa, što je i daje znatno iznad proseka za ovaj deo godine. U subotu vetar umeren, severni, a u nedelju uglanvom slab, istočni. Početkom sledeće nedelje jutra hladna, ali tokom dana ponovo toplije i u utorak bi se maksimumi na istoku regiona ponovo kretali i preko +10 stepeni Celzijusa.

On navodi i da se oko 15. računa na premeštanje hladnog fronta preko Alpa koji bi uslovio slabu, sekundarnu, ciklogenezu nad Đenevskim zalivom koja bi tih dana mogla doneti malo konkretnije padavine, u nizijama kišu,a sneg samo preko 700-800mnv.

1 / 5 Foto: RINA

- Vetar bi prvo bio južni i jugoistočni, a zatim severni. Oko 16. dnevni maksimum od +2 na severozapadu do oko +8 na jugoistoku regiona. Posle 16. bi nekoliko dana ponovo bilo suvo i relativno toplo. Posle 19. povremeni proračuni, poput večernjeg ECMWF-a pokušavaju pomeriti anticiklon na sever ali za sada još nemaju jasnu podršku ansamble članova oba modela. Ipak clusteri oba modela, kao pojedinačni i članovi niza posle 25. februara trenutno daju nešto više šansi ovakvom razvoju sinoptike koja bi nam pred sam kraj meseca mogo doneti hladnije vreme uz moguće padavine. To je sve svakako preko deset dana i veoma je nepouzdano, a u narednih desetak dana nema uslova za neko jače zahlađenje. Posle prolećnih dana za vikend sledi samo malo hladnije vreme.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.