PODGORIČKI PLENUM – QUO VADIS BALKAN? Počinje 11. februara!
Ilustracija, Foto: Prormo

događaj

PODGORIČKI PLENUM – QUO VADIS BALKAN? Počinje 11. februara!

Plenum će biti otvoren panelom o ulozi organizacija civilnog društva u borbi protiv desnog ekstremizma i mizoginije u javnoj sferi 11. februara

Objavljeno:

Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i fondacija Fridrih Ebert organizuju PODGORIČKI PLENUM – QUO VADIS BALKAN?, 11. i 12. februara 2022. godine u Podgorici.

Cilj događaja je osnaživanje progresivnih snaga u regionu kroz okupljanje i razgovore o modalitetima odgovora na rastući desni ekstremizam u regionu. Namera nam je da kroz otvoren razgovor sa relevantnim društvenim akterima podstaknemo delovanje progradjanskih i proevropskih snaga u regionu – političara, civilnih aktivista, publicista, istoričara, novinara, nosilaca važnih funkcija, a sve sa ciljem jačanja procesa demokratizacije i evropeizacije država Zapadnog Balkana.

Plenum će biti otvoren panelom o ulozi organizacija civilnog društva u borbi protiv desnog ekstremizma i mizoginije u javnoj sferi 11. februara (petak), a tom prilikom govoriće dr Max Brändle, direktor Regionalne kancelarije FES-a, Balša Božović, izvršni direktor ADD, Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, Maja Raičević, izvršna direktorka Centra za ženska prava, Demush Shasha, izvršni direktor Evropskog instituta za politiku sa Kosova i Kalinka Gaber, državna savetnica u Vladi Severne Makedonije.

Nakon toga sledi sesija na kojoj će govoriti domaći i regionalni političari: Ranko Krivokapić, bivši predsednik Skupštine Crne Gore i počasni predsednik SDP-a, Duško Marković, bivši predsednik Vlade Crne Gore i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Vesna Pusić, bivša potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Republike Hrvatske, Nataša Vučković, izvršna direktorka fondacije Centar za demokratiju (Srbija), Josip Juratović, poslanik u nemačkom Bundestagu, te Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Prvi dan zatvara panel koji daje pogled publicista, novinara i pisaca na kojem govore Boris Pavelić, novinar (Hrvatska), Andrej Nikolaidis, pisac (Crna Gora), Velma Šarić, novinarka/direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja (Bosna i Hercegovina), Vesna Mališić, novinarka (Srbija), Dragan Bursać, novinar (Bosna i Hercegovina) i Vladimir Vojinović, pisac (Crna Gora).

Drugi dan Podgoričkog plenuma (12. februar) biće otvoren panelom „Da li istorija pripada samo prošlosti“ na kojem će govoriti istoričari Ivo Goldstein (Hrvatska), Milivoj Bešlin (Srbija), Dubravka Stojanović (Srbija), Husnija Kamberović (Bosna i Hercegovina) i Adnan Prekić (Crna Gora).

Plenum će zatvoriti panel „Šta dalje političari i organizacije civilnog društva mogu uraditi?“ na kojem će govoriti Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice i potpredsednik DPS-a, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva i članica Socijaldemokratske partija Bosne i Hercegovine, prof.Dr Danijel Server, profesor na Univerzitetu Džons Hopkins i Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske 2000-2010. godine.

Predviđeno je da Plenum okupi 50 domaćih i regionalnih učesnika iz političkih stranaka, nevladinih organizacija, medija, državnih institucija, istoričara, diplomatskog kora, akademskih i naučnih udruženja, građanskih aktivista. Cenimo da svako od njih doprinosi ili može doprineti demokratizaciji i evropeizaciji prilika kako u regionu, tako u Crnoj Gori.

Bila bi nam čast da nam se pridružite i pratite Podgorički plenum uživo koji će biti emitovan na zvaničnim Youtube i Facebook kanalima kancelarije fondacije Friedrisch Ebert iz Beograda.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.