OGLASILA SE SZO O STELT SOJU OMIKRONA: Evo šta su imali DA PORUČE
Omikron, Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Profimedia

VIRUS

OGLASILA SE SZO O STELT SOJU OMIKRONA: Evo šta su imali DA PORUČE

SZO je navela da se malo zna o razlikama između podvrsta omikrona, iako, kako je već rečeno, ima naznaka da je BA.2 zarazniji od BA.1

Objavljeno:

Mutirana vrsta omikron soja, nazvana BA.2 ili, kako ga zovu neki naučnici, „stelt omikron”, otkriven je u više zemalja, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija, koja je dodala da preliminarni podaci pokazuju da je zarazniji nego ostale vrste omikrona.

1 / 8 Foto: Profimedia

Magazin „Forbs” prenosi da u prethodnih šest nedelja podvrsta omikrona BA.2 počinje da preuzima primat nad originalnim omikron sojem (BA.1), pokazali su podaci prosleđeni GISAID-u (Globalna inicijativa za informacije o gripu), dodala je SZO.

Iako BA.1 i dalje čini više od 96 odsto sekvenciranih omikron slučajeva, BA.2 čini u nekim zemljama više od polovine sekvenciranih omikron uzoraka, navela je SZO u nedeljnom izveštaju, javlja Tanjug.

SZO je navela da se malo zna o razlikama između podvrsta omikrona, iako, kako je već rečeno, ima naznaka da je BA.2 zarazniji od BA.1.

Tehnički direktor SZO Marija van Kerhkove, rekla je novinarima da „nema indikacija da je došlo do promena u ozbiljnosti bolesti” sa podvrstom BA.2.

Da podsetimo, U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt omikron soja korona virusa. Ova informacija potvrđena je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.