KRIVOLOVCI UBILI SRNU KOJA JE NOSILA 2 LANETA: Pucali pa pobegli, čeka ih paprena kazna!
Ilustracija, Foto: RINA

SRAMNO

KRIVOLOVCI UBILI SRNU KOJA JE NOSILA 2 LANETA: Pucali pa pobegli, čeka ih paprena kazna!

Srna je lovostajem zaštićena vrsta, na osnovu Zakona o divljači, a ovim Zakonom divljač je definisana kao prirodno bogatstvo i imovina Republike Srbije

Objavljeno:

Na području sela Kučin, koje se nalazi na samoj granici između Prijepolja i Priboja nesavesni lovci upucali su srnu sa dva hica. Patrola policija je stigla na lice mesta, a iako na terenu nije bilo nikoga, lovokradice su ostavile brojne tragove na osnovu kojih je privedeno pet osoba, potvrđeno je za RINU u prijepoljskoj policiji.

- Ubijena srna je po nalazu veterinarskog inspektora ustreljena sačmaricom, a da nesreća bude veća bila je bremenita i u sebi je nosila dva laneta - rekli su nadležni iz datog lovišta.

Prema rečima upravnika lovišta Radoslava Ostojića, srna je lovostajem zaštićena vrsta, na osnovu Zakona o divljači, a ovim Zakonom divljač je definisana kao prirodno bogatstvo i imovina Republike Srbije, koja se koristi na način predviđen zakonom.

Postavlja se pitanje kako to da se četvorica lovaca u februaru nađu u lovištu kao da je sezona u punom jeku, i ne samo ta četvorica, prema informacijama dobijenim od lovaca u svim sekcijama je identična situacija da se umesto strogo ograničenog i dobro organizovanog lova na predatore u vremenu lovostaja proganja, uznemiruje i vrši ostrel zaštićene divljači, poput zeca i srne.

Ovaj slučaj je poslednji alarm da se preispita da li se i u kojoj meri poštuje zakon i da li se u LU Prijepolje lovci i rukovodstvo ponašaju po ugovorenim obavezama definisanim članom 41. pomenutog Zakona u kojem stoji da se ugovor može raskinuti i oduzeti pravo na korištenje lovišta što je regulisano članom 42.

Inače, kaznene odredbe za nepoštovanje Zakona su rigorozne kako za Lovačko udruženje koje gazduje, tako i za fizička lica koja nanose štetu krivolovom. Član 102. definiše da se privredno društvo tj. Lovačko udruženje može kazniti od 1.500.000 do 3.000.000 dinara, a krivolovac kaznom po odštetnom cenovniku LS Srbije koji za ostrel srne iznosi 200.000 dinara. Svakako uz ovu kaznu sledi i krivična prijava po Zakonu o krivičnim delima, oduzimanje oružja i slično.

Bonus video:

00:45

PROBLEM ZA SRPSKE VOZAČE: Na pomolu NOVO POSKUPLJENJE, mučićemo istu muku kao Nemci!

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.