Novi Sad već tri godine subvencioniše kupovinu bicikala, izdvojeno 20 miliona, a efekti višestruki
Foto: Printscreen/Instagram

OBRATITE PAŽNJU

Novi Sad već tri godine subvencioniše kupovinu bicikala, izdvojeno 20 miliona, a efekti višestruki

Prema planu, dva miliona će pripasti udruženju koje će sprovoditi program i biće utrošeno za troškove realizacije projekta, dok će ostatak novca pripasti stanovnicima Novog Sada koji će dobiti subvencije

Objavljeno:

Žiteljima Novog Sada će na proleće, po treći put, biti ponuđene subvencije od 10.000 dinara za kupovinu bicikla, za šta je budžetom izdvojeno 20 miliona dinara!

Naime, Grad Novi Sad svojim meštanima omogućava konkurisanje za ovaj vid subvencija po treći put, čime se omogućava povoljnija kupovina vozila koje na sasvim adekvatamn način omogućava kretanje po “srpskoj Atini”, čuva životnu sredinu i ekologiju smanjenjem upotrebe motornih vozila i doprinosi zdravlju samih Novosađana koji se oporedele za bicikl kao prevozno sredstvo.

Ovo je, pored brojnih investicija, zapošljavanja, novih fabrika i infrastrukturnih projekata, još jedan u nizu pokazatelja koliko se Novi Sad promenio i koliko odgovorno, domaćinsko vođenje grada, menja celokupnu sliku, ne samo o tom mestu već i o celoj državi.

Ovo je link kako može da se konkuriše https://environovisad.rs/vesti/178

Tako su čelnici grada, koji već godinama uspešno vodi gradonačelnik Miloš Vučević, doneli odluku da izdvoje čak 20 miliona dinara za projekat koji će Novosađanima omogućiti nabavku novog vozila.

Prema planu, dva miliona će pripasti udruženju koje će sprovoditi program i biće utrošeno za troškove realizacije projekta, dok će ostatak novca pripasti stanovnicima Novog Sada koji će dobiti subvencije.

U ovom, trećem krugu, pomoći koje grad Novi Sad dodeljuje svojim meštanima, subvencije za nabavku bicikla dobiće 1.800 građana.

Nemanja Vajs, iz Biciklističkog saveza Srbije za NS uživo ističe da subvencije koje dodeljuje grad Novi Sad imaju više pozitivnih efekata.

Ovakvim vidom subvencija pratktično na ulicama Novog Sada imate 2000 novih bicikala, koji su u dobrom stanju , sa ispravnim kočnicama. Novi Sad ima 40.000 aktivnih bicklista , koji su od marta do oktobra na dvotočkašima – ističe Vajs dodajući da Grad ovakvom pomoći praktično daje pola sredstava jer cena gradskog bicikla iznosi u proseku oko 20.000 dinara.

On naglašava da ovakav vid pomoći I efekti višestruki.

Pre svega zdravlje, smanjenja rizika od dijabetesa I kardio vaskularnih bolesti, zatim zaštita životne okoline, smanjenje gužve u saobraćaju, ali I u gradskom prevozu što je izuzetno važno sada u vreme kovida – naglasio je Vajs.

(Espreso / nsuživo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.