NIJE IM PRIHVATLJIVA PLATA ISPOD PROSEKA: Mladi očekuju da nađu posao u roku od 3 meseca nakon završetka školovanja
Mladi, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

NIJE IM PRIHVATLJIVA PLATA ISPOD PROSEKA: Mladi očekuju da nađu posao u roku od 3 meseca nakon završetka školovanja

Kada je reč o primanjima, većini mladih nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka

Objavljeno:

Više od trećine mladih očekuje da će prvi posao pronaći u roku od najviše tri meseca nakon završetka školovanja, pokazuje istraživanje regionalnog sajta za zapošljavanje mladih Startuj. Za većinu nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka.

Čak 38 odsto mladih očekuje da će prvi posao pronaći u roku od najviše tri meseca nakon završetka školovanja, 19 procenata smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok više od 15 odsto mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

Mladi očekuju posao tri meseca po završetku školovanja

Ovo su, kako je saopšteno iz Infostuda, pokazali rezultati regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj, sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova.

Zanimljivi su i podaci da 38 odsto mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57 odsto ima ideju ali nije u potpunosti sigurno šta želi.

Kada je reč o primanjima, većini mladih nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Takav stav iznelo je dve trećine mladih, a oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima, pogotovu u IT sektoru, svesni trenutne situacije imaju znatno viša očekivanja, pa mladi u ovom sektoru od poslodavaca očekuju početne plate između 600 i 700 evra.

Za trećinu ispitanika prvi posao je samo odskočna daska za karijeru zbog čega oni navode da im plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada.

Istraživanje je pokazalo i da su za mlade, prakse najbolji način za sticanje iskustva, s obzirom da čak 66 odsto njih navodi kao poželjnu opciju.

Mladi imaju pozitivan stav prema sezonskim i honorarnim poslovima i često su uključeni u njih, jer im oni osim zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u poslovni svet.

Zato 55 odsto ispitanika ističe honorarni rad kao dobru opciju za sticanje radnog iskustva.

Među mladima je sve popularnije i volontiranje, pa je 15 odsto anketiranih kao način sticanja radnog iskustva navelo upravo volontiranje.

Mladi i dalje najčešće konkurišu na radna mesta prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater i poslovni sekretar.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.