PROHODNA NAJKRITIČNIJA DEONICA U SRBIJI: Ovako sada izgleda put preko Golije koji je danima POTPUNO ZAVEJAN! (FOTO)
Put na Goliji, Foto: RINA

za par sati možda će biti druga slika

PROHODNA NAJKRITIČNIJA DEONICA U SRBIJI: Ovako sada izgleda put preko Golije koji je danima POTPUNO ZAVEJAN! (FOTO)

Deonica je duga 12,5 kilometara, a na toj trasi su svakodnevno teške mašine i moćni utovarivači. Sudeći po količini snega i vremenskim prilikima ovde će ostati sve do aprila meseca

Objavljeno:

Nakon višednevne borbe putara sa smetovima na surovoj Goliji put Preko Brdo - Odvraćenica konačno je prohodan za saobraćaj, formirani su snežni tuneli visoki nekoliko metara. Putarima na ruku idu povoljni vremenski uslovi, jer u prethodnih nekoliko dana nije bilo novih snežnih padavina.

"Ova deonica se svaki dan čisti, a na terenu je teška mehanizacija i putari koji se svakondevno bore sa ogromnim količanama snega. Trenutno je prohodna ali niko ne može da garantuje da će tako biti i večeras. Stoga, kao i obično upućujemo apel vozačima da ih ne zavara to što snega nema okolo i da krenu na put.Ovde se situacija menja iz sata u sat. Sneg na Goliji nije pao samo u avgustu, a mećave ovde su takve da se bukvalno ne vidi prst pred okom", kaže za RINU Vitomir Arsović iz "Puteva Ivanjica".

putari
foto: RINA

Tokom ove zimske sezone, na deonici od Prekog Brda do Odvraćenice obavljene su dve akcije spasavanja zavejanih putnika. Iako asfaltiran usled konfiguracije terena deonica je izuzetno nezahvalana tokom zimskih meseci i jedna je od najkritičnijih za održavanje. Put se nalazi na nadmorskoj visini od 1700 metara i prolazi ispod Jankovog kamena, najvišeg vrha Golije.

1 / 5 Foto: RINA

"Verovatno u Srbiji nema goreg puta za održavanje od ovog na Goliji, jak vetar koji duva sa Peštera ovde za samo nekoliko minuta napravi ogromne smetove. Zato ukoliko krenete ovom deonicom i vidite da počinje da duva odmah se vratite nazad. Ukoliko se zaglavite dok pozovete službu, dva sata je potrebno da se stigne do gore što poprilično dramatizuje čitavu situaciju", kaže Arsović.

Deonica je duga 12,5 kilometara, a na toj trasi su svakodnevno teške mašine i moćni utovarivači. Sudeći po količini snega i vremenskim prilikima ovde će ostati sve do aprila meseca.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.