VRTIĆIMA HARAJU BOGINJE I TO OVA VRSTA! Stručnjaci otkivaju koliko traje inkubacija?
ilustracija, Foto: Shuterstock

MALIŠANI I EPIDEMIJA

VRTIĆIMA HARAJU BOGINJE I TO OVA VRSTA! Stručnjaci otkivaju koliko traje inkubacija?

Doktorka Bojić objašnjava da se dijagnoza postavlja kliničkim pregledom, a da je lečenje uglavnom simptomatsko i usmereno je na obaranje telesne temperture, suzbijanje svraba

Objavljeno:

Osim respiratornih virusa, ovih dana deca izostaju iz vrtića i zbog ovčijih boginja. U vrtićima se, kako kažu roditelji, pojavila varičela, koja dodatno utiče na pražnjene dečijih grupa, jer zbog nje deca iz kolektiva moraju da izostanu minimum tri nedelje.

Kako pedijatri kažu, u ovom periodu godine deca najviše borave u zatvorenom prostoru i imaju najviše kontakta, pa se ova virusna infekcija lako širi.

- Varičela ili ovčije boginje su virusna osipna groznica koja se najčešče javlja u dečijem uzrastu - kaže spec. dr med. Alenka Bojić.

- Infekcija se prenosi kapljičnim i vazdušnim putem ili direktnim kontaktom sa vezikulama, to jest, promenama na koži.

Prema rečima sagovornice, inkubacija, odnosno, vreme od kontakta do eventualnog ispoljavanja bolesti traje do 21 dan.

- Najveća kontagioznost je dva dana pre pojave ospe i traje sve vreme dok ospa izbija i dok ne pređe u kraste. Bolest najčešće počinje povišenom telesnom temperaturom, koja moze biti umereno povišena, visoka, a moze i izostati - objašnjava doktorka Bojić.

Boginje
foto: Profimedia

Kako kaže, nakon skoka temperature i pojave nespecifičnih znakova bolesti kao sto je umor, gubitak apetita, dolazi do pojave ospe i to najčešće najpre u predelu glave, lica, trupa...

- Ospom je zahvaćeno celo telo, može da se javi i u usnoj dublji, na vežnjači oka, u predelu genitalija. Ospa prolazi kroz određene stadijume od makule,vezikule i na kraju kraste. U isto vreme na koži se mogu naći svi stadijumi ospe, koja je, u većini slučajeva praćena svrabom - ističe dr Alenka.

Doktorka Bojić objašnjava da se dijagnoza postavlja kliničkim pregledom, a da je lečenje uglavnom simptomatsko i usmereno je na obaranje telesne temperture, suzbijanje svraba.

- Na tržišu postoje razni preparati koji pomažu kada je suzbijanje svraba u pitanju. Takođe je veoma bitno i održavanje lične higijene, što podrazumeva i kupanje. Postoje i antivirusni lekovi, ali oni se ne primenjuju u svakodnevnoj praksi već su rezervisani za teže forme bolesti - kaže za portal dr Alenka.

Protiv varičele postoji i vakcina koja se daje u dve doze

Bojić naglašava da su ovčije boginje najčešće lakše oboljenje, a komplikacije u vidu sekundarne bakterijske infekcije, upale pluća, encefalitisa, trombocitopenije...itd su retke, naročiti kod zdrave dece.

- Protiv varičele postoji i vakcina koja se daje u dve doze, koja kod nas jos uvek nije ušla u masovnu primenu. Savet roditeljima je da pri pojavi ospe dete izoluju, jave se izabranom lekaru na pregled i sklone iz kolektiva na period do tri nedelje - zaključila je spec. dr med. Alenka Bojić.

Podsetimo, epidemiolog dr Branislav Tiodorović je u junu prošle godine rekao da Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela.

- U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema - kazao je tada prof. dr Tiodorović.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.