JEDINA REGISTROVANA KOVAČICA U SRBIJI: Andrea je nasledila POSAO od OCA i SVE joj IDE OD RUKE! (FOTO)
Andrea Lukači, Foto: Printscreen/RTS

NE DELI ZANATE NA MUŠKE I ŽENSKE

JEDINA REGISTROVANA KOVAČICA U SRBIJI: Andrea je nasledila POSAO od OCA i SVE joj IDE OD RUKE! (FOTO)

Andrea ima dvoje dece, kao i njena sestra. Želja joj je da baš neko od njih, ukoliko bude sreće, nastavi ovaj porodični posao i tradiciju kovačkog zanata

Objavljeno:

Andrea Lukači iz Novog Sada, jedina je registrovana kovačica u Srbiji. Ljubav prema ovom, danas sve ređem zanatu, nasledila je od oca, koji se tim poslom bavi gotovo pola veka. U njihovoj radionici, restaurirani su delovi najznačajnijih spomenika kulture u Vojvodini.

Pre nego što je postao radionica, taj prostor bio je porodični dom Andree, u kojem je i rođena. Nakon selidbe, njen otac ga je preuredio za posao, a očevim stopama hrabro je zakoračila i ona.

"Ja sam 2003. godine završila srednju školu, kada sam dobila otkaz, tata je predložio da dođem sa njim da radim, pošto je on u tom momentu bio u deficitu sa radnicima, i to je taj momenat kada sam ja ušla u porodični posao, a u stvari, to je počelo mnogo ranije, zato što sam ja pored tate učila i gledala još od malih nogu", kaže Andrea Lukači, kovačica.

Andrea Lukači
foto: Printscreen/RTS

Mehanizmi starih satova na Petrovaridinu ili Crkvi, kovane ograde, elementi starih zdanja, sve ovo se pravi ili popravlja ovde već decenijama. Najviše joj se dopada to što rukom rađeni elementi nikada ne ispadnu identično, pa ovaj posao zahteva kreativnost i mnogo napornog rada.

"Ovo su delovi od ograde za samostan Bač, oni su rađeni tradicionalnim načinom kovana, odnosno na uzorak koji je postojao već tamo, tri ili četiri radnika stoje oko nakovnja, i to udaraju čekićima da bi se dobio željeni oblik", objašnjava Andrea.

Andrea Lukači
foto: Printscreen/RTS

Stalne mušterije su se navikle, dok nove još uvek sumnjičavo gledaju na ženu u kovačkom poslu, ali Andrea kaže da je najvažnije poverenje i podrška porodice, uz koju svakodnevno uči.

„Ja sam još od početka, jako često bio tu, još dok je ona bila jako mala i igrala se u igraonici, pa me sad stvarno ne čudi da je krenula tim putem, mada sam u neko vreme mislio da će ipak raditi neke druge stvari, ali podržavam je naravno i šta god znam pomognem", kaže Jožef Fedi, Andrein brat.

Andrea Lukači
foto: Printscreen/RTS

Danas imaju pune ruke posla, a jedan od razloga je i taj što konkurecije gotovo da nema.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

„Ovaj zanat polako izumire, jer po našem saznanju niko drugi ne radi restauraciju i konzervaciju metala, tako da, ako mi napustimo ovaj posao, pitanje je ko će ga raditi."

Andrea ima dvoje dece, kao i njena sestra. Želja joj je da baš neko od njih, ukoliko bude sreće, nastavi ovaj porodični posao i tradiciju kovačkog zanata.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.