ĐACIMA SE PRODUŽAVA RASPUST U FEBRUARU? Odluka kako će DECA ići u ŠKOLU tokom sledeće nedelje DONOSI SE DANAS
Škola, Foto: Profimedia

VAŽNO

ĐACIMA SE PRODUŽAVA RASPUST U FEBRUARU? Odluka kako će DECA ići u ŠKOLU tokom sledeće nedelje DONOSI SE DANAS

Sindikati istovremeno upozoravaju da se školskim upravama i lokalnim samopravama prijavljuje mnogo manje inficiranih đaka nego što ih zaista ima

Objavljeno:

Učenici osnovnih i srednjih škola prema svemu sudeći imaće u februaru još jedan neplanirani raspust.

Zbog Dana državnosti, koji se praznuje na Sretenje, đaci već imaju dva neradna dana 15. i 16. februar. Pošto su to utorak i sreda, školskim kalendarom je ranije predviđeno da im se doda i ponedeljak, 14. februar, a sada će, verovatno, odmor biti produžen i na četvrtak i petak.

1 / 5 Foto: Profimedia

Učenici će prema tom planu biti slobodni od subote 12. februara, a u klupe će se vratiti u ponedeljak 21. februara. Tako će, sa dva vikenda, dobiti devet neradnih dana, što će, smatraju u pojedinim školama, biti od pomoći u saniranju epidemiološke situacije.

Odluku o tome kako će deca ići u školu tokom naredne nedelje doneće danas Tim za škole, a biće saopšena sutra. Kako sada stoje stvari, neće biti bitnijih izmena, odnosno nastavu će đaci pohađati po kombinovanom modelu. Moguće je jedino da u nekim lokalnim sredinama gde zaraza bukti deca pređu na onlajn sistem.

Sindikati istovremeno upozoravaju da se školskim upravama i lokalnim samopravama prijavljuje mnogo manje inficiranih đaka nego što ih zaista ima.

Škola, Deca, Učenik, Učenici
foto: Profimedia

Hiljade zaraženih nastavnika

Janković tvrdi da je broj zaraženih nastavnika veoma veliki.

- Prema našim podacima, u prvoj sedmici drugog polugodišta bilo je 8.500 zaraženih prosvetara, sada ih ima verovatno i duplo više. Nemoguće je naći zamene za većinu predmeta jer niko neće da dođe da radi nekoliko sedmica i da rizikuje da se zarazi - rekla je predsednica USPRS.

- Od škola niko ne traži da dostave podatke koliko dece ne dolazi na nastavu već samo koliko njih ima dokaz da su zaražena. A taj "papir" ima veoma mali broj učenika, jer decu retko kad testiraju, pošto obično imaju blaže simptome ili nemaju uopšte. Ukoliko sve prođe za dan-dva učenik se vraća u školu bez lekarskog uverenja da je zdrav i da može da pohađa nastavu jer svaki izostanak do tri dana mogu da opravdaju roditelji. I tako je broj učenika kod kojih je potvrđena korona uvek nula - navode u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

A prema podacima Ministarstva prosvete, koje dostavlja Institut "Batut", u protekloj nedelji broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 5.480 odnosno 0,71 odsto đaka je zaraženo. Prema tim podacima, učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida u istom periodu je 3,7 odsto.

- Ima ih najmanje tri puta više - ocenjuje predsednica USPRS Jasna Janković.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.