SAMO DA SE NE PONAVI SCENARIO KAO 7. NOVEMBRA I 4. DECEMBRA: Po 20 dana bez prekida brojali smo više od 60 UMRLIH
Koronavirus, Foto: Profimedia

pakleni scenario

SAMO DA SE NE PONAVI SCENARIO KAO 7. NOVEMBRA I 4. DECEMBRA: Po 20 dana bez prekida brojali smo više od 60 UMRLIH

Ovo jeste blag virus i zaustavi se za 7 dana, ali je smrtnost povećana - rekao je prof. Kočović.

Objavljeno:

Smrtnost od korona virusa u Srbiji, nažalost, počinje da liči na onu koja je bila u oktobru i novembru prošle godine, kada smo na dnevnom nivou imali po 60 i više preminulih, a podsetimo, prema jučerašnjim podacima, u našoj zemlji je od posledica kovida 19 za 24 sata preminulo 59 osoba.

Ono što zabrinjava jeste da će smrtnost nastaviti da raste, što je u svojim istraživanjima zapazio i profesor informatike Petar Kočović, koji na osnovu svog matematičkog modela prognozira broj zaraženih.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Ona raste u svim zemljama a porasla je i kod nas. I, smrtnost će se povećati. Ovo jeste blag virus i zaustavi se za 7 dana, ali je smrtnost povećana - rekao je prof. Kočović.

Da je situacija ozbiljna ukazao je jutros i prof. dr Branislav Tiodorović, koji je rekao da je i dalje više potvrđenih slučajeva nego hospitalizovanih, ali da se bolnice ozbiljno pune.

Ali, hospitali se pune i to vrlo ozbiljno. I, već može da se kaže da su u problemu jer ima i zdravstvenih radnika obolelih ili pak pozitivnih, i vrlo je otežano obezbediti da funkcioniše ceo sistem - kazao je prof. Tiodorović.

Rekord u broju preminulih od posledica korona virusa oboren je 7. novembra prošle godine. Tada je za dan borbu sa opakim virusom izgubilo 69 duša. Isto toliko ovu bitku je izgubilo i 4. decembra 2020. godine.

Upravo u oktobru i novembru mesecu 2021. godine Srbija je imala i najviše preminulih od korona virusa od početka epidemije. "Prešišan" je i decembar 2020. godine, koji se do tada pamtio kao crni, a kada nam je za mesec dana umrlo 1.607 pacijenata.

Mnogo je drastičnija situacija bila u u oktobru, a pogotovo novembru prošle godine.

Prema podacima, samo smo tri dana za ta dva meseca imali broj preminulih manji od 50, a čak 20 dana bio je spojen niz sa 60 i višeumrlih na dnevnom nivou.

U oktobru 2021. godine, naime, kovid je uzeo 1.656 života, a u novembru 1.736, odnosno za dva meseca 3.392.

Kako što smo ranije i objavljivali, pogrebnici su tih meseci padali od posla. Osim više dnevnih termina, sahrane su zakazivane i nedeljom, a u mnogim gradovima su zakazivane ne samo na 5 i 6 dana već i na 7.

Posledica takvih meseci jeste i da je 2021. godina oborila sve rekorde smrtnosti u našoj zemlji. Prema podacima Zavoda za statistiku, za godinu dana preminulo je 135.901 osoba a ti se nikada nije desilo od 1961. godine.

Inače, analiza Zavoda za statistiku pokazuje da muškarci dvostruko češće umiru od korone nego žene, bar tako pokazuju podaci za 2020. godinu. Oni govore da je među 10.356 osoba koje su tokom 2020. godine preminule od „bolesti koje se mogu dovesti u vezu s virusom korona” bilo 6.629 muškaraca i 3.727 žena.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.