Preminuo general Svetozar Marjanović
Svetozar Marjanović, Foto: Printscreen/youtube

STALO MU JE SRCE

Preminuo general Svetozar Marjanović

Potpisnici dokumenta o vojno-tehničkoj saradnji bili su u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR britanski general Majkl Džekson, a ispred SR Jugoslavije policijski general Obrad Stevanović i general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović

Objavljeno:

General Svetozar Marjanović (77) preminuo je u subotu, potvrdio je za Kurir njegov sin Saša Marjanović. Kako kaže, generalnu je jednostavno stalo srce.

Svetozar Marjanović ostao je upamćen kao jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma koji je označio kraj NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Taj dokument, potpisan 9. juna 1999, podrazumevao je, između ostalog, povlačenje vojske i policije sa Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je i Rezoluciju 1244.

Potpisnici dokumenta o vojno-tehničkoj saradnji bili su u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR britanski general Majkl Džekson, a ispred SR Jugoslavije policijski general Obrad Stevanović i general-pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović.

Rezultate pregovora, koji su trajali punih pet dana saopštio je Britanac u 23:45 časova izlaskom ispred vojnog šatora. Pred novinare je pored britanskog generala izašao i Marjanović kako bi obavestio srpsku javnost o prestanku rata.

- Razgovori su bili teški, ali smo konačno uspeli da potpišemo sporazum o miru, što znači da je rat prestao. Međunarodne bezbednosne snage biće pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija sa preuzetim obavezama da obezbede potpuni mir na prostoru Kosova i Metohije - rekao je tada Marjanović.

Najznačajne odredbe Kumanovskog sporazuma bile su prekid neprijateljstava između NATO snaga sa snagama VJ i srpskom policijom, povlačenje VJ i policije Srbije sa prostora Kosova i Metohije u periodu od 11 dana, uspostavljanje zone bezbednosti od administrativne granice sa Kosovom i Metohijom, te obaveza snaga Kfora da razoružaju OVK.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.