STRAVIČNA SUDBINA DEVOJČICA SA BALKANA! Svedočanstvo o KIDNAPOVANJU i PROSTITUCIJI u ENGLESKOJ
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRAVIČNO!

STRAVIČNA SUDBINA DEVOJČICA SA BALKANA! Svedočanstvo o KIDNAPOVANJU i PROSTITUCIJI u ENGLESKOJ

Oni dolaze u školska dvorišta i razgovaraju sa njima

Objavljeno:

Trgovci belim robljem u Rumuniji koriste vešte trikove kako bi namamili desetogodišnje devojčice, a zatim ih na prevaru odvode u Veliku Britaniju gde ih primoravaju da se bave prostitucijom.

Koristeći dobro uvežbanu metodu "izigravanja ljubavnika" oni ciljano traže ranjive mlade devojke koje preko razrađene mreže trgovaca odlaze u Englesku i postaju deo surove seks industrije.

Oni vešto koriste rupu u rumunskom pravnom sistemu, prema kom ako devojka svojevoljno ode sa nekim i lično ona ne podnese žalbu, policija to ne može da tretira kao zločin.

Regrutovana u školi

Jana Matei, koja u Rumuniji vodi sigurnu kuću u kojoj žive deca koja su bila meta trgovine ljudima, ispričala je za BBC da je ova metoda izigravanja ljubavnka najužasniji način za regrutovanje devojčica.

- Oni dolaze u školska dvorišta i razgovaraju sa njima. Moja 13- godišnja ćerka Danijela se takođe nalazi ovde i ona očajnički pokušava da se vrati svom 52- godišnjem ljubavniku - kaže Jana.

Ona zatim dodaje da njena ćerka kada pobegne policiji kaže "idem kod svog 52- godišnjeg momka i ja ga volim".

Novinarki BBC-a ispričala je da rumunske vlasti nisu sprovele odgovarajuću istragu kada roditelji ovih devojaka prijave njihov nestanak.

Detektiv Kolin Vord iz policije u Velikom Mančesteru, koji vodi specijalizovanu jedinicu koja se bavi modernim ropstvom kaže da oni koji se ne susreću sa ovom pojavom, ne mogu na pravi način da sagledaju razmere ovog problema.

- Trgovina belim robljem u seksualne svrhe je veoma rasprostranjena u Velikoj Britaniji. Nismo ni blizu pravog broja žrtava, sigurno ih ima mnogo više nego što mi znamo - rekao je detektiv, prenosi britanski Telegraf.

On kaže da je svako potencijalna meta, pa čak i ljudi u našem komšiluku.

- Što je više žrtava nama je teže da ih pronađemo jer mogu da budu bilo gde. Rumunke generalno nemaju mnogo poverenja u policiju. Iskustvo koje imaju sa službenicima u svojoj zemlji je uglavnom jako loše - kaže on.

Detektiv kaže da već 14 godina radi sa žrtvama belog roblja i da na ruci jedne ruke može da izbroji koliko je žena reklo da su žrtve i da im je potrebna pomoć.

- Malo slučajeva dospe do suda - rekao je on.

Rad na zaustavljanju trgovine ljudima

Ministarka za rodnu ravnopravnost Rejčel Meklin rekla je da Britanija ima jedan od najstrožijih zakona kada su u pitanju trgovina ljudima i moderno ropstvo.

- Naše institucije blisko sarađuju da kolegama u inostranstvu, uključujući i Rumuniju, kako bi osigurali da odgovorna lica dođu pred lice pravde - rekla je Meklin.

Ona je dodala da Ministarstvo unutrašnjih poslova ove godine izdvaja 1,4 miliona funti za finansiranje programa koji se bori protiv modernog ropstva.

- Ideja je da podržimo policiju u njenoj borbi protiv modernog ropstva, uključujući i rad na povećanju krivičnog gonjenja i izgradnji kapaciteta za brzim reagovanjem na organizovani kriminal u oblasti imigracija - rekla je ona.

U izveštaju Evropske komisije koji je objavljen prošle godine otkriveno je da se broj krijumčarenja dece iz Rumunije u poslednjih pet godina povećao deset puta.

Istovremeno, policijski podaci pokazuju da su čak 86 odsto žena koje policija zatekne u bordelima prilikom racije u Lesterširu i Nortamberlendu, uglavnom poreklom iz Rumunije.

Od skupih striptiz klubova u Londonu, do sumornih uglova ulica u Lidsu, britanska seks industrija puna je kontroverznih priča o takozvanim Rumunkama koje prodaju svoje telo za novac.

Te žene su u ovaj posao uglavnom uvučene dok su još bile devojčice, a onda ih organizovane grupe, koje su željne novca i zarade, teraju da se bave prostitucijom, a onda za sebe uzimaju ogroman profit.

Pošto svaka od njih dnevno zaradi između 500 i 700 funti, njihovi makroi mogu da zarade i do 12.500 funti mesečno ili 135.000 funti godišnje samo od jedne devojke, prenosi The Sun.

I pored ove zarade, veliki broj njih nastavlja da živi u bedi jer im je naređeno da sav novac koji zarade predaju onima koji su ih na prevaru još kao devojčice doveli u Veliku Britaniju.

U Rumuniji stručnjaci kažu da je toliko novca u opticaju da su ove grupe počele da potplaćuju korumpiranje vladine zvaničnike.

Bonus video:

18:55

VEČERNJI DNEVNIK 31.01.2022.

(Espreso/The Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.