JEDNE NOĆI JE DOBILA TEMPERATURU, GLAVA JE STRAŠNO BOLELA: Devojka (21) je danima ležala u bolnici u Batajnici
Kovid bolnica, Foto: Printscreen

PANDEMIJA

JEDNE NOĆI JE DOBILA TEMPERATURU, GLAVA JE STRAŠNO BOLELA: Devojka (21) je danima ležala u bolnici u Batajnici

Za samo četiri meseca izgrađeno je i opremljeno 18.000 kvadrata

Objavljeno: 10:21h

Pandemija korona virusa uzburkala je najrazvijenije zemlje Evrope, ogolila mane njihovog zdravstvenog sistema i već duže od dve godine naterala ljude da žive u strahu. Srećom, čini se da polako vidimo svetlo na kraju i da ćemo uskoro moći da nastavimo sa “normalnim” životom – životom bez virusa i straha.

U našoj zemlji, kovid bolnica u Batajnici umnogome je pomogla da se najgori deo pandemije pregura, rasteretila sistem i omogućila građanima adekvatnu negu.Otvorena je pre nešto više od godinu dana, 4. decembra 2020. godine, a za to vreme, lekari te ustanove borili su se za živote 15.000 pacijenata.

Za samo četiri meseca izgrađeno je i opremljeno 18.000 kvadrata, sa 930 bolničkih postelja, od kojih 680 u poluintenzivnoj i 250 u intenzivnoj nezi. "Svemirski brod" – bile su reči lekara koji su tog 4. decembra u 17 sati počeli prijem prvih pacijenata, opisujući svoje utiske o novoj bolnici u čiju izgradnju i najsavremeniju opremu je uloženo čеtiri milijardе dinara, plus još oko dvе milijardе za oprеmu, odnosno ukupno oko 70 miliona еvra. Tog decembarskog dana za prvih 48 sati rada bolnica je primila 396 pacijenata, što dovoljno svedoči o načinu na koji je u velikoj meri rasteretila zdravstveni sistem.

00:43

Počelo je jedne noći, glava me strašno bolela: Devojka (21) ležala u bolnicu u Batajnici – OVO je sve čega se seća!

Ovaj savremeni hram srpske medicine samo je jedan u nizu simbola brzog napretka Srbije, a jednom kada pandemija prođe, bolnica će biti prenamenjena za druge pacijente koji će tu dolaziti na lečenje iz čitave Srbije.

U kovid bolnicu u Batajnici dnevno se primi znatno manje obolelih nego u prethodnom talasu, a prema rečima medicinskog osoblja, više od 90 odsto pacijenata nije vakcinisano. Iako su trenutno na bolničkom lečenju uglavnom pacijenti koji imaju težu upalu pluća i za koje se veruje da su zaraženi delta sojem, doktori upozoravaju da ne smemo zanemariti novi omikron soj i treba biti na oprezu jer i on može dovesti do teže kliničke slike.

Iza vrata ove kovid bolnice kriju se teške i neverovatne priče ljudi koji su se tu nalazili na lečenju i koji su lekarima dali živote u ruke sa punim poverenjem. Među njima je i priča tada dvadesetjednogodišnje devojke iz Velike Plane, prvog i najmlađeg pacijenta kojeg lekari neće zaboraviti, a koja, prema njenim rečima, nije bila ni svesna da je životno ugrožena.

Kako je jednom prilikom ispričala, sve vreme je bila budna, ali se pola toga ne seća osim da su je svi lekari i sestre mazili, pazili, stalno bili oko nje. Znala je i da je najmlađi pacijent, ali ni u jednom trenutku nije osetila da je njeno stanje tako strašno.

Sve je počelo kada je jedne noći dobila temperaturu, glava ju je strašno bolela, kao i mišići. Odmah je otišla u kovid ambulantu, gde je najpre bila negativna. Dva dana kasnije test je bio pozitivan i petog dana je prebačena u bolnicu.

Provela je šest dana na intenzivnoj, a potom pet na poluintenzivnoj nezi, da bi potom ona i njena porodica dočekale radostan dan kada je puštena kući. Prvi pacijent je, na svu sreću, bio i prvi u nizu pobednika u borbi protiv Covida 19 u bolnici u Batajnici, insituciji koja je spasila na hiljade života građana širom Srbije i koja je dala veliki “bust” čitavom našem zdravstvu.

Takođe, pored opremanja kovid bolnica, od ključne medicinske opreme za potrebe zdravstvenih ustanova nabavljeno je: 6 multislajsnih CT uređaja – skenera, u vrednosti od 328.399.998 dinara; angio sala, u vrednosti od 44.988.000 dinara; 15 respiratora, u vrednosti od 32.040.000 dinara; 18 sanitetskih vozila sa pratećom opremom, od čega 9 iz budžeta u iznosu od 47.223.115 dinara i 9 vozila iz oportuniteta u iznosu od 41.378.000 dinara; 13 rendgen aparata, od čega 9 iz budžeta, u iznosu od 148.018.862 dinara i 4 iz sredstava oportuniteta u iznosu od 65.853.960 dinara; 13 ultrazvučnih aparata, od čega 4 iz budžeta u iznosu od 38.451.600 dinara i 9 iz sredstava oportuniteta u iznosu od 39.751.998 dinara; 1 mamograf iz sredstava oportuniteta, u iznosu od 15.000.000 dinara; 370 frižidera za skladištenje vakcina, za potrebe 159 domova zdravlja i 25 zavoda za javno zdravlje, u vrednosti od 13.138.428 dinara i 3 laparoskopska stuba za operacije debelog creva u vrednosti od 28.246.965 dinara.

Kovid bolnica u Batajnici ima i kol centar, gde na broj telefona 011/36-62-777 možete dobiti informaciju o stanju pacijenata od 14 do 20 časova. U kol centru volonteri Crvenog krsta rade u dve smene, odgovaraju na pozive i upite o zdravstvenom stanju pacijenata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.