U ELITNOM GRADU IZ KOMŠILUKA PLATE KUVARA VEĆE OD 2.500 EVRA! Krenula potraga za SEZONCIMA
Hrvatska, Foto: Profimedia

UGOSTITELJSTVO

U ELITNOM GRADU IZ KOMŠILUKA PLATE KUVARA VEĆE OD 2.500 EVRA! Krenula potraga za SEZONCIMA

Sudeći po oglasima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najtraženija zanimanja su kuvar i konobar...

Objavljeno: 10:14h

U susret letnjoj sezoni u 2022. u primorskim gradovima Hrvatske uveliko se traži radna snaga, pre svega, za posao u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Posebno je "kritično" u Dubrovniku, a radnici se traže i izvan granica Hrvatske, jer niko ne želi da se ponovi prošlogodišnji scenario, kad se zbog straha od zatvaranja - zakasnilo sa zapošljavanjem.

Deo sezonaca je otišao u inostranstvo, deo je već uposlen na severnom Jadranu, a kolike plate se nude i mogu li privući radnike?

kuvar
foto: Profimedia

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosečna novembarska zarada u Hrvatskoj iznosila je 7.333 kune ili oko 975 evra, pri čemu je medijalna neto plata bila 6.149 kuna (oko 816 evra).

Ali, primanja u tzv. "realnom sektoru" u turizmu, uvek su bila manja od državnog proseka, piše Slobodna Dalmacija. Dodaje se da najniže plate u turizmu imaju čistačice, spremačice i pomoćno osoblje u kuhinji. Njihova zarada je nekih 5.000 kuna neto ili 665 evra.

Prosečna plata konobara u nekom dubrovačkom hotelu je između 6.000 i 7.500 kuna, odnosno varira od 797 do 997 evra. To je za hrvatski medij potvrdila Dolores Lujić, poverenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske.

Podatke za restorane nema, ali s obzirom na veliku potražnju za konobarima, veruje da ni tu plate nisu niže. Recepcionari su u rangu konobara, piše Telegraf.

- Na njih se uglavnom ne primenjuju koeficijenti. Kuvari i šefovi kuhinje u vrhunskom restoranu u Dubrovniku primaju po 12.000 ili od 15 do 20 hiljada kuna - kaže Lujić. Drugim rečima, govorimo o platama u rangu od oko 1.600 do čak 2.660 evra.

Začin, Začini, Kuvanje, Začinjavanje jela, Kuhinja, Kuvar
foto: Profimedia

Sudeći po oglasima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najtraženija zanimanja su kuvar i konobar. Na čitavom području Dubrovačko-neretvanske županije otvoreno je 67 oglasa za kuvara i 52 za konobara, dodaje se.

Po Zakonu o strancima, za neke poslove poslodavci moraju da dobiju pozitivno mišljenje HZZ-a i tzv. "test tržišta rada", a tek onda MUP-u podneti zahtev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranog radnika. Turistički sektor može izdati radne dozvole za svoje radnike iz trećih zemalja i bez testa tržišta rada, ali samo u trajanju do 90 dana, tokom kalendarske godine.

HZZ-ova kancelarija u Dubrovniku je u 2021. godini primila 1.887 zahteva za zapošljavanje državljana trećih zemalja. Na području Dubrovačko-neretvanske županije, HZZ je u prošloj godini izdao 286 pozitivnih mišljenja, 10 je u obradi, te je izdato 1.070 radnih dozvola.

Hrvatska
foto: Profimedia

Zavod je, dodaje se, odbio 71, a 361 radnu dozvolu je obustavio. Najveći broj zahteva odnosio se na poslove u građevini, zatim u ugostiteljstvu i turizmu, kao što su: radnik visokogradnje, kuvar, konobar, pomoćni kuvar, tesar, zidar, radnik niskogradnje, fasader.

U odnosu na 2019. godinu, najveći pad mesečne plate zabeležen je upravo u delatnostima usluga smeštaja u turizmu i pripreme hrane (22 posto), a najmanji u prevozu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.