Srbija nominuje Kulturni predeo Bača za Unesko listu svetskog kulturnog nasleđa
srednjevekovna Bačka tvrđava, Foto: Profimedia

nominacija

Srbija nominuje Kulturni predeo Bača za Unesko listu svetskog kulturnog nasleđa

Dodaje se da je "Kulturni predeo Bača" deo južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omedjen predjašnjim i sadašnjim tokom Dunava, na kome život različitih ljudskih zajednica traje neprekidno od ranog neolita do danas, duže od 8.000 godina

Objavljeno:

Srbija je danas predala Centru za svetsko nasledje Unesko u Parizu, nominacioni dosije "Kuturni predeo Bača" za upis na listu svetskog kulturnog i prirodnog nasledja.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, time je započeta procedura nominacije "Kulturnog predela Bača" što je kako se navodi, prvi put da Srbija nominuje tu kategoriju kulturnog dobra.

"Na ovaj način, 'Kulturni predeo Bača' biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji ali i regionu čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid medjunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je "Kulturni predeo Bača" deo južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omedjen predjašnjim i sadašnjim tokom Dunava, na kome život različitih ljudskih zajednica traje neprekidno od ranog neolita do danas, duže od 8.000 godina.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.