DOKTORKA MIJATOVIĆ UPOZORAVA: Omikronu ne treba verovati, a delta soj još uvek prisutan
dr Mijatović, Foto: Printscreen/Youtube/TVDR

mutacije uticale na širenje virusa

DOKTORKA MIJATOVIĆ UPOZORAVA: Omikronu ne treba verovati, a delta soj još uvek prisutan

"Neophodno je poštovanje protivepidemijskih mera, jer moramo da živimo, radimo, proizvodimo, deca bi trebalo da idu u školu", kaže doktorka Mijatović

Objavljeno:

Pandemijska situacija je zabrinjavajuća, a na broj pacijenata pozitivnih na kovid uticali su mutacije i brže širenje virusa, protekli praznici i zimski raspust, izjavila je pneumoftiziolog iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu Katarina Mijatović.

Katarina Mijatović je, u emisiji "Magazin" na Prvom Prvog programa Radio Beograda, objasnila da se povećan broj zaraženih, koji je poslednjih dana zabeležen, očekivao idućeg meseca.

1 / 4 Foto: Profimedia

"U Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu poslednjih dana se u proseku i na dnevnom nivou pregleda između 300 i 500 pacijenata od kojih su gotovo svi pozitivni, ali i sa kliničkom slikom koja ne zahteva uvek hospitalizaciju", kaže doktorka Mijatović.

Precizira da su simptomi sa kojima se pacijenti javljaju u posednje dve ili tri nedelje blaži, da su koncentrisani u gornjim disajnim putevima i da su dominantni: bol u sinusima, zapušen nos, curenje iz nosa, jak bol u grlu, kašalj koji dolazi iz grla i temperatura.

Navedeni simptomi, ističe doktorka Mijatović, ukazuju da je omikron soj dominantan, da se brže širi i navodi da u manjem broju ima pacijenata sa težom kliničkom slikom – upala pluća, koja implicira da je prisutan i delta soj.

"Od svih do sada postojećih varijanti koronavirusa delta je najopasnija za pluća", konstatuje doktorka Mijatović.

Agresivnost tog soja – koji je dugo prisutan, ona ilustruje podacima da je skoro jedna trećina pacijenata sa simptomima delte razvila upalu pluća.

Od omikron varijante, prema trenutnim podacima, češće obolevaju muškarci, starosti između 30 i 50 godina. Procenat nevakcinisanih i vakcinisanih pacijenata je identičan – 50 odsto.

Iako je primanje vakcine stvar ličnog izbora, doktorka Mijatović ističe značaj vakcinacije, jer ona za razliku od korone, ne ostavlja posledice.

"Lečenje antibioticima na svoju ruku, pojava je koja otežava lečenje kovid pozitivnih pacijenata", napominje doktorka Mijatović.

Pojašnjava da se time klinička slika može "zamaskirati", neki simptomi mogu privremeno postati "nevidljivi"... Osim toga, virusne infekcije ne leče se antibiotski, poručuje doktorka Mijatović.

Pneumoftiziolog Katarina Mijatović smatra da, nezavisno od mera Kriznog štaba, svaki pojedinac treba da pokaže strepen lične odgovornosti koji podrazumeva i sopstvenu, ali i zaštitu drugih. Potrebno je nositi masku, držati distancu, izbegavati masovna okupljanja – posebno u zatvorenom prostoru.

"Neophodno je poštovanje protivepidemijskih mera, jer moramo da živimo, radimo, proizvodimo, deca bi trebalo da idu u školu", kaže doktorka Mijatović.

Ističe i da se, uprkos blažim kliničkim slikama koje su karakteristične za omikron, ne smemo opuštati. Pre svega zbog podatka da je gotovo 50 odsto od broja testiranih pozitivno na koronavirus, ali i činjenica da među zdravstvenim radnicima ima dosta zaraženih što otežava uslove rada zdravstvenih ustanova.

(Espreso / Radio Beograd)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.