NIKAD NIŽE CENE AVIONSKIH KARATA: Do Milana možete za 20 evra, a do Pariza za samo 40!
Ilustracija, Foto: EPA/TELENEWS

iskoristite

NIKAD NIŽE CENE AVIONSKIH KARATA: Do Milana možete za 20 evra, a do Pariza za samo 40!

Razloga za ovako niske cene letova ima nekoliko, ali kao i širom čitave privrede od kraja prošle godine glavni krivac je omikron soj korona virusa

Objavljeno:

Od početka ove godine, cene karata za avionske letove su neobično niske, što znači da svi koji u narednim mesecima planiraju da putuju to sada mogu o manjem trošku.

Na primer, ako ste odlučili da Sretenje ili Uskršnje praznike provede u nekoj evropskoj prestonici, brzom pretragom na internetu možete da pronađete povratne avionske karte i po ceni od 25 evra, u šta je teško poverovati.

Razloga za ovako niske cene letova ima nekoliko, ali kao i širom čitave privrede od kraja prošle godine glavni krivac je omikron soj korona virusa. Kako je novi soj počeo da se širi, tako je pala prodaja većine avioprevoznika. To jest pala je potražnja za avio-kartama jer se ljudi većinski odlučuju da ostanu kući. Pored ovoga, omikron soj se uvukao i među posade nekih američkih aviokompanija te su brojni letovi otkazani.

Ono što u svemu ovome začuđuje stručnjake je koliko su neke kompanije spremne da spuste cene letova ka popularnim turističkim mestima kako bi povratili potražnju na zadovoljavajuć nivo.

- Avio-industrija je jedan od najsavršenijih primera zakona ponude i potražnje na delu, kaže analitičar avio-industrije, Henri Hartevelt i dodaje da iako je uobičajeno da u januaru i februaru cene avionskih karata budu niže, ali da isto tako nije, kao što je sada slučaj, da se sniženja produže i tokom čitavog proleća.

1 / 11 Foto: Profimedia

Cene avio-karata u Srbiji

Kako i u svetu tako i kod nas od nove godine cene aviokarata su izuzetno jeftine. Pored brojnih novootvorenih avio-linija, veliki broj letova ka evropskim prestonicama i drugim većim gradovima.

Kao i do sada, letovi iz Niša su, i pored ovog pada cena karata, nezanemarljivo jeftinije od onih iz Beograda. Tako se na vikend beg u Milano može iz Niša otići za samo 20 evra, i da radi se o povratnoj karti. Takođe za 80 evra(79 tačnije) možete da pazarite povratnu kartu ka Berlinu.

Iz Beograda, doduše postoji veći broj letova. Tako se za 30 evra sada može rezervisati povratna karta za Stokholm, za 42 evra karta za Pariz. Za 50-ak evra moguće je i kupiti kartu ka Abudabiju (51 evro), Dormundu (53 evra) i Ženevi (58 evra).

"Najskuplje" povratne aviokarte koje smo mi pronašli su ka Istanbulu (95 evra) i Atini (okruglo 100 evra).

Potrebno je doduše istaći da se u svim ovim slučajevima radi o ekonomskoj klasi, te da na nekim letovima sem ručnog prtljaga ne možete ni jedan drugi da ponesete sa sobom.

Nova pravila za putovanja

S obzirom da je eksplozija omikron soja korona virusa bukvalno primorala naše državljane da za slobodne dane oko Novogodišnjih praznika ostanu u zemlji, mnogi se nadaju će drugačije biti na proleće a naročito na leto.

Poznato je da srpski turisti vole da Uskršnje praznike provedu u obilasku evropskih gradova, međutim, zbog eksplozije omikrona pa i pojave podvarijante ovog soja korona virusa, uslovi za prelazak granice se svakodnevno menjaju pa ponovo sve postaje neizvesno.

Evropska unija priprema novi model upravljanja pandemijom korona virusa za putovanja koji podrazumeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porekla putnika" i prevazilaženje sistema mapa zaraze koji bi ostao "samo na informativnom nivou" - objavila je agencija ANSA, pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi. Ograničenja više neće biti vezana za područje sa koga dolaze putnici, već za njihov epidemiološki status – potvrdu o vakcinaciji, oporavku od kovida 19 ili negativne testove.

(Espreso / Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media