SANDRA JE NAKON 14 VANTELESNIH OPLODNJI POSTALA MAMA! Nije odustala ni posle 13 negativnih testova (FOTO)
Sandra Jovanović, Foto: RTS/Prinstcreen

potomstvo

SANDRA JE NAKON 14 VANTELESNIH OPLODNJI POSTALA MAMA! Nije odustala ni posle 13 negativnih testova (FOTO)

Naglašava da je veoma bitno podizanje svesti o vantelesnoj oplodnji

Objavljeno:

Sandra Jovanović iz udruženja "Šansa za roditeljstvo" imala je 14 vantelesnih oplodnji, a od pre mesec i po je mama jedne devojčice. Sada kada sam mama mislim da tek sada mogu da pomognem ljudima, naglasila je Jovanovićeva koja je imala savete i za one koji se bore sa sterilitetom, ali i za okolinu.

Prošle godine u Srbiji je umrla 21.000 ljudi više nego 2020. A rođene su 62.062 bebe. Narodni front je oborio sopstveni rekord. Skoro 8.500 beba je rođeno u toj bolnici 2021.

Ovo nisu egzaktni podaci, ali su jedini dostupni našoj javnosti - Svaki šesti par ne može da ima decu, u 40 odsto slučajeva problem ima muškarac, u isto toliko žena, a u 20 odsto slučajeva uzrok je nepoznat.

Spas za ove parove je veštačka oplodnja. Nekada preskupa i mnogima dostupna jedino u inostranstvu, a danas daleko dostupnija je i kod nas.

Između 4.000-5.000 parova godišnje ode preko Fonda za zdravstveno osiguranje na veštačku oplodnju. Država finansira neograničen broj pokušaja VTO do 43. godine za prvo dete. Za drugo dete - ako je prvo začeto uz pomoć VTO - država finansira dva pokušaja. Za drugo dete - ako je prvo začeto prirodno - država ne finansira VTO, a takozvani sekundarni sterilitet je veliki problem mnogih parova u Srbiji.

Koliko tačno parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom primarnim i sekundarnim - ne znamo. Ne znamo ni koliko je dece rođeno uz pomoć VTO. Koliko je uspelih, a koliko neuspelih pokušaja.

Upućeni tvrde da svaki treći pokušaj uspe. Oko 32 odsto VTO završi se dečjim plačem.

Podizanje svesti o VTO

Sandra Jovanović iz udruženja "Šansa za roditeljstvo imala je 14 VTO, a od pre mesec i po je mama jedne devojčice.

Gostujući u Beogradskoj hronici Jovanovićeva je rekla da joj je najviše u toj borbi za potomstvo pomoglo udruženje "Šansa za roditeljstvo", kao i članovi udruženja koji su joj pomogli da se sama nosi sa problemom.

Naglašava da je veoma bitno podizanje svesti o vantelesnoj oplodnji.

"Sada kada sam mama mislim da tek sada mogu da pomognem ljudima", naglasila je Jovanovićeva.

Odgovarajući na pitanje kako nije odustala, gošća Beogradske hronike, kaže da je sve vreme osećala da će biti mama.

"Nosila me ta želja, ali sam dala ipak sebi neke granice do kada ćemo da pokušavamo. Obeshrabruje neuspeh, i posle 12. i 13. pokušaja bilo je teško, svaki put kada vidite negativan test, ali cilj je da se dignete i da to bude podstrek", naglasila je Jovanovićeva.

1 / 3 Foto: RTS/Prinstcreen

Kako kaže, najčešće predrasude su da je VTO veštačka oplodnja i da se dobijaju veštačka deca, da su napravljene bebe u laboratoriji, nemaju svest da je očev spermatozoid i jajna ćelija majke spojena u laboratorijskim uslovima i da su to vaša deca.

Napomenula je da parove koji se bore sa neplodnošću često mogu da povrede saveti okoline poput predloga koga lekara da posete ili koji čaj da popiju, a najbitnije je da ih neko sasluša jer su oni već sve istražili.

Prema njenim rečima, država je dosta učinila time što je omogućila neograničen broj pokušaja VTO, nekada to nije bio slučaj, sada je ograničenje jedino u broju godina.

Naglasila je da i za one koje RFZO odbije ne znači da su sve lađe potonule jer i dosta lokalnih samouprava se uključuju u taj proces.

Jovanovićeva je pozvala sve koji imaju problem sa sterilitetom da se jave udruženju "Šansa za roditeljstvo".

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media